Opinia Gorjului

Ce este pesta porcină africană și care sunt riscurile pentru om

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect. La acest moment, nu se poate trata pentru că nu există vaccin. 

Boala infecțioasă este cauzată de un virus ADN, numit virusul pestei porcine africane, transmis în Africa de căpușe. Virusul se transmite cu ușurință prin contactul direct cu animalele infectate (porci domestici, mistreți) sau indirect prin furaje, apă, așternut, alte materiale, mijloace de transport contaminate cu secrețiile și excrețiile provenite de la animalele contaminate sau prin îmbrăcămintea contaminată a crescătorilor de porci și a medicilor veterinari.

Virusul pestei porcine africane este rezistent și poate supraviețui până la 10 zile în fecalele animalelor infectate. În produsele din carne de porc, virusul rezistă 3-6 luni dacă nu există o prelucrare termică și chiar ani de zile în carnea congelată.

Pesta porcină africană: de unde a pornit

PPA a fost descoperită pentru prima dată în Kenya, în Africa. În Europa, pesta porcină africană a fost confirmată în 1957 în portugalia, în zona aeroportului din Lisabona, unde deșeuri alimentare au fost folosite pentru hrana porcinelor. Au existat apoi mai multe valuri ale acestei boli, ultimul fiind activ chiar în această perioadă la nivelul european, unde se apreciază că virusul a fost adus de mistreți din Ucraina. Virusul care produce pesta porcină africană are o perioadă de incubație de 3 până la 15 zile, cu 3-4 zile la formele acute.

Afecțiunea a fost confirmată în această perioadă în mai multe exploatații din România, autoritățile și fermierii fiind în alertă ca pesta porcină africană să nu se extindă.

Pesta porcină africană: simptome

Semnele specifice lipsesc în perioada imediată contaminării, ceea ce face boala imposibil de diagnosticat. Acstea devin vizibile  în perioada preacută şi acută, când nu se mai poate face nimic pentru a preveni moartea animalelor şi includ:

  • moarte subită a animalelor, fără motive aparente
  • febră ridicată (40-42 de grade)
  • vomă, diaree, scurgeri din ochi
  • înroşirea pielii (se observă doar la animalele cu piele deschisă la culoare) mai ales în zona pieptului, abdomenului, vârful cozii şi vârfurile urechilor
  • animalele mor în cel mult 20 de zile de la contactarea virusului

PPA nu se transmite la om

Pesta porcină africană, care se manifestă în prezent în Europa de Est, inclusiv în țara noastră, nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană.

Agentul patogen al PPA nu poate fi transmis la om, astfel că nu există niciun risc pentru sănătate în cazul celor care intra în contact direct cu animalele bolnave sau care consumă alimente produse din carne provenită de la porci domestici sau mistreți infectați.

„Carnea de la animalul bolnav, febril, este improprie consumului, e infiltrată hemoragic, nu poţi să o consumi, din punct de vedere alimentar carnea de la animalul bolnav este compromisă. Dacă cumva o consumi accidental, nu păţeşti nimic. Dar când o vezi, nu îţi mai trebuie: e infiltrată hemoragic puternic, splina spre exemplu e aproape neagră la culoare“, a explicat prof.dr. Gheorghe Săvuţă pentru ziaruldeiași.ro.

Sursa Cancan

Articole recomandate

Coronavirus România 7 decembrie. Alarmant! Cifrele de după alegeri! Ce se întâmplă la Terapie Intensivă

admin

Câte măști utilizează Ludovic Orban pe zi?

admin

Tradiții și superstiții în Săptămâna Patimilor

admin

OFICIAL! Coronavirus are 6 noi simptome

admin

Bilanț tragic! Italia are peste 10.000 de morți și a trecut de 90.000 de cazuri de coronavirus

admin

Marea Britanie a încheiat un acord comercial post-Brexit cu Islanda și Norvegia

admin

ANAF, avertisment de ultimă oră pentru români. Ce se întâmplă începând cu 15 martie

admin

14 candidaturi au rămas definitive pentru alegerile prezidenţiale

admin

Dedeman, nevoit să despăgubească cu 50.000 de lei pe unul dintre clienți. Ce a pățit bărbatul când se plimba prin magazin

admin

Un pompier din Bistrița a salvat un iepure dintr-un incendiu. I-a pus o mască de oxigen pentru a putea respira

admin

Directorul liceului unde învăța Alexandra a făcut mărturisiri tulburătoare

admin

O a cincea victimă în incendiul de la “Matei Balş”

admin

Palatul Cotroceni a anunțat întrebările la referendumul din 26 mai

admin

Anunțul MAE privind românii din Italia: Nu sunt infectați cu noul coronavirus! Ce trebuie să știe când se întorc în țară

admin

“Cum a putut acest Dincă să se apuce el de omorât fata noastră și de ars dacă…”

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult