Opinia Gorjului

Coznonacul perfect. Doar gospodinele trecute de 50 de ani îl mai fac după această reţetă


Cozonacul perfect. Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar gospodinele se pregătesc să ”înfrunte” o perioadă dificilă din punct de vedere culinar: ore întregi petrecută în bucătărie pentru a face cele mai delicioase preparate. Totuși, cum se face un cozonac perfect? Doar gospodinele trecute de 50 de ani îl mai fac după această reţetă.

Cozonacul nu lipsește de pe mesele oamenilor, fiind unul dintre cele mai populare preparate cumpărate sau făcute acasă de români. Iar gospodinele stau cu orele în bucătărie pentru a face cel mai bun cozonac! Însă, cele aflate la ”început” într-ale bucătăriei pot face anumite greșeli care le vor costa bani și timp. Există o rețetă simplă pe care multe gospodine o urmează, atunci când vine vorba despre cozonacul perfect.

Coznonacul perfect. Doar gospodinele trecute de 50 de ani îl mai fac după această reţetă

Atât cărțile de bucate, cât și internetul le oferă gospodinelor foarte multe opțiuni când vine vorba despre gătit. În acest sens se află și zecile de rețete delicioase pe care le pot prepara de Crăciun, printre care și cozonacul. Umpluturile pot fi de multe feluri, de la cacao, vanilie, nuci, stafide, caramel, rahat turcesc și chiar și fructe confiate. Iar pentru ca aluatul să fie pufos și gustos, trebuie să urmeze anumiți pași în preparea lui.

 

Aluatul trebuie frământat cu blândețe și să fie lăsat la dospit, să fie dens și să stea lipit de mâini, iar pentru ca acesta să iasă perfect, trebuie să nu faci anumite greșeli în bucătărie.

De ce nu e bine să deschizi ușa cuptorului în timp ce cozonacul se coace

Gospodinele cu experiență cunosc foarte bine acest secret! În timpul coacerii cozonacului, acestea nu trebuie să deschidă ușa cuptorului pentru cel puțin 20 de minute. Pentru ca aluatul să se coacă bine, temperatura cuptorului trebuie să fie între 160 – 180 de grade, atunci când tava este pusă înăuntru. Apoi, temperatura poate fi scăzută la o treaptă inferioară. După ce aluatul s-a rumenit, gospodinele îl acoperă cu o foaie de copt pentru a nu se arde și pentru a se coace și în interior. De asemenea, unele gospodine aleg să pună o tavă cu apă în cuptor, sub forma de cozonac, pentru o rumenire frumoasă.

De asemenea, trebuie să te asiguri că nu pui foarte multă umplutură în aluat, nici prea mult zahăr sau grăsime. Aluatul trebuie frământat foarte bine.

Cozonacul perfect. Ingredientele necesare pentru un cozonac tradițional

Un tip de cozonac preferat de multe persoane este cel tradițional. Iată mai jos care sunt ingredientele pentru aluat și umplutură.

Pentru aluatul cozonacului tradițional aveți nevoie de: 1 kilogram de făină, 500 ml lapte cald, 50 gr drojdie, 200 gr zahăr, 250 gr unt, 6 gălbenușuri (unul fiind pentru ornat), esență de vanilie și 50 ml de ulei pentru a unge blatul.

Pentru umplutura cozonacului tradițional aveți de nevoie de: 200 gr rahat turcesc, 200 gr nuci, 100 gr stafide, 3 lunguri de cacao și 2 linguri de zahăr pudră.

Sursa Cancan

Articole recomandate

Mai multe locuri de muncă disponibile de CEO

admin

Când vor ajunge troleibuzele moderne la Târgu Jiu

admin

Trecerile de pietoni din Târgu Jiu, iluminate suplimentar pentru reducerea riscului de accidente

admin

Vouchere în locul alocațiilor

admin

Ce își dorește o fetiță de 11 ani din Piștești din Deal. O mașină de lemne ca să nu mai doarmă în frig

admin

Petrecere de Halloween pentru copii la bibliotecă

admin

Ecaterina Teodoroiu, pe noua bancnota de 20 de lei

admin

Octogenarul amendat de ITM pentru construcția cavoului cu lucrători „la negru“ a reușit anularea sancțiunii

admin

Irina Rimes și Raluka în concert la Târgu Jiu

admin

Persoanele defavorizate vor primi 50 dmăști de protecție

admin

În Spitalul Județean de Urgență se va intra doar cu botoșei în picioare și cu halat

admin

Transloc circula mai rar

admin

Direcția pentru Cultură Gorj, amendată de Poliția Locală, pentru că nu a reparat fațada sediului

admin

„Cota de combustibil“, acordată salariaților CEO înainte de sărbătoarea Paștelui

admin

Rezultate de excepție obținute de elevii gorjeni la Olimpiada națională de informatică. Liceanul Giovani Popescu, un adevărat fenomen

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult