Opinia Gorjului

Coznonacul perfect. Doar gospodinele trecute de 50 de ani îl mai fac după această reţetă


Cozonacul perfect. Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar gospodinele se pregătesc să ”înfrunte” o perioadă dificilă din punct de vedere culinar: ore întregi petrecută în bucătărie pentru a face cele mai delicioase preparate. Totuși, cum se face un cozonac perfect? Doar gospodinele trecute de 50 de ani îl mai fac după această reţetă.

Cozonacul nu lipsește de pe mesele oamenilor, fiind unul dintre cele mai populare preparate cumpărate sau făcute acasă de români. Iar gospodinele stau cu orele în bucătărie pentru a face cel mai bun cozonac! Însă, cele aflate la ”început” într-ale bucătăriei pot face anumite greșeli care le vor costa bani și timp. Există o rețetă simplă pe care multe gospodine o urmează, atunci când vine vorba despre cozonacul perfect.

Coznonacul perfect. Doar gospodinele trecute de 50 de ani îl mai fac după această reţetă

Atât cărțile de bucate, cât și internetul le oferă gospodinelor foarte multe opțiuni când vine vorba despre gătit. În acest sens se află și zecile de rețete delicioase pe care le pot prepara de Crăciun, printre care și cozonacul. Umpluturile pot fi de multe feluri, de la cacao, vanilie, nuci, stafide, caramel, rahat turcesc și chiar și fructe confiate. Iar pentru ca aluatul să fie pufos și gustos, trebuie să urmeze anumiți pași în preparea lui.

 

Aluatul trebuie frământat cu blândețe și să fie lăsat la dospit, să fie dens și să stea lipit de mâini, iar pentru ca acesta să iasă perfect, trebuie să nu faci anumite greșeli în bucătărie.

De ce nu e bine să deschizi ușa cuptorului în timp ce cozonacul se coace

Gospodinele cu experiență cunosc foarte bine acest secret! În timpul coacerii cozonacului, acestea nu trebuie să deschidă ușa cuptorului pentru cel puțin 20 de minute. Pentru ca aluatul să se coacă bine, temperatura cuptorului trebuie să fie între 160 – 180 de grade, atunci când tava este pusă înăuntru. Apoi, temperatura poate fi scăzută la o treaptă inferioară. După ce aluatul s-a rumenit, gospodinele îl acoperă cu o foaie de copt pentru a nu se arde și pentru a se coace și în interior. De asemenea, unele gospodine aleg să pună o tavă cu apă în cuptor, sub forma de cozonac, pentru o rumenire frumoasă.

De asemenea, trebuie să te asiguri că nu pui foarte multă umplutură în aluat, nici prea mult zahăr sau grăsime. Aluatul trebuie frământat foarte bine.

Cozonacul perfect. Ingredientele necesare pentru un cozonac tradițional

Un tip de cozonac preferat de multe persoane este cel tradițional. Iată mai jos care sunt ingredientele pentru aluat și umplutură.

Pentru aluatul cozonacului tradițional aveți nevoie de: 1 kilogram de făină, 500 ml lapte cald, 50 gr drojdie, 200 gr zahăr, 250 gr unt, 6 gălbenușuri (unul fiind pentru ornat), esență de vanilie și 50 ml de ulei pentru a unge blatul.

Pentru umplutura cozonacului tradițional aveți de nevoie de: 200 gr rahat turcesc, 200 gr nuci, 100 gr stafide, 3 lunguri de cacao și 2 linguri de zahăr pudră.

Sursa Cancan

Articole recomandate

Campanie de informare a poliției ”10 de zile de mesaje preventive pentru siguranţa elevilor”

admin

Pensii, recalculate doar în instanță

admin

Transloc își reînnoiește Parcul Auto, prin fonduri europene!

admin

Trei autobuze Transloc vor fi desenate la Festivalul Strad’Art

admin

Începe ”Litoralul pentru toți”

admin

Calendar ortodox 2019, 25 martie. Sărbătoare zilei. Buna Vestire sau Blagovestenia. Ce trebuie să faci azi

admin

Prezența la vot în Gorj la ora 21:00

admin

Murighiol – inima celui mai important proiect de cercetare, după Laserul de la Măgurele, DANUBIUS-RI

admin

Universitatea „Constantin Brâncuși“ înregistrează record la înscrieri

admin

În Spitalul Județean de Urgență se va intra doar cu botoșei în picioare și cu halat

admin

Șapte preparate din carne de vită din rasa angus, atestate ca produs montan

admin

Polițiștii locali au sancționat contravențional două asociații de proprietari

admin

Orban vrea taxă auto la prima înmatriculare: Trebuie concepută ca taxă de poluare, dar poate fi gândită şi ca impozit variabil pe proprietate

admin

Transloc circula mai rar

admin

Parcare gratuită la Stadionul Municipal

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult