Opinia Gorjului

Cine este Nicolae Ciucă, noul premier desemnat de Klaus Iohannis

În urma consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare, care au avut loc la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis l-a desemnat luni pe Nicolae Ciucă să formeze un nou guvern.

Klaus Iohannis a început la ora 12.00 consultările cu delegația PNL – PSD – UDMR și minorități, formată din liderii Florin Cîțu și Nicolae Ciucă (PNL), Marcel Ciolacu și Paul Stănescu (PSD), Kelemen Hunor și Cseke Attila (UDMR) și Varujan Pambuccian (minorități).

După ce s-au finalizat discuţiile privind formarea noului guvern, Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă și a dezvăluit că Nicolae Ciucă este noul premier al României. Este pentru a doua oară când generalul primește mandat pentru formarea Guvernului.

”S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o. În Parlament s-a format o majoritate solidă, din care fac parte PNL, PSD, UDMR și reprezentanții minorităților. Am avut o discuție foarte bună. Îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în fața Parlamentului”, a spus Klaus Iohannis.

”În ultimele zile, am lucrat împreună cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare şi să se constituie o coaliţie solidă în Parlament, astfel încât să putem să asigurăm un guvern care să asigure practic stabilitatea ţării. Cetăţenii români aşteaptă de la noi soluţii şi să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile pentru implementarea PNRR. E pentru prima dată când în programul de guvernare avem un procent substanţial pentru ceea ce înseamnă derularea unui proiect de investiţii, soluţii, precum şi măsuri sociale. Sperăm ca începând de joi să putem să ne apucăm serios de treabă”, a declarat și Nicolae Ciucă după consultările parlamentare.

Cine este Nicolae Ciucă

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, în vârstă de 54 de ani, actual ministru al Apărării și fost șef al Statului Major General al Armatei, a participat la bătăliile din Irak alături de soldații americani. El a fost premier interimar în 2020, după demisia premierului Ludovic Orban și a devenit ulterior vicepreședinte al PNL.

În octombrie, președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru funcția de premier al unui guvern minoritar PNL – UDMR, dar Nicolae Ciucă și-a depus mandatul pentru că nu a reușit să strângă o majoritate guvernamentală.

Generalul Ciucă a fost numit de președintele Iohannis șef al Statului Major General în 2015, până la acel moment fiind locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă. Ciucă a fost anterior șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).

El a absolvit liceul în Craiova, facultatea la Sibiu, mai multe cursuri militare în SUA, iar în 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare cu teza ”Dimensiunea angajării Armatei României în operații întrunite multinaționale”, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București.

Sursa Cancan

Articole recomandate

Premierul desemnat, NicolaeCiucă și-a depus mandatul

admin

Preşedintele USR, Dacian Cioloş începe negocierile pentru formarea noului guvern

admin

Ludovic Orban va fii recompensat cu o funcție importantă, după demisia din fruntea Guvernului

admin

M. Amhar Azeth, ambasadorul Indoneziei, în vizită la Gorj

admin

Mihai Weber: „Este un act de dezertare, o fugă de responsabilitate”

admin

Ludovic Orban vrea să construiescă nouă forță politică liberală

admin

Tupeul primarului Stan nu are limite: a început construcția casei din cartierul Vădeni și se folosește în scopuri personale de mașina primăriei

admin

Biroului politic teritorial al filialei ALDE Gorj a fost dizolvat

admin

Declarații heirupiste: Tăriceanu, atac direct la managementul CEO

admin

Primarul Romanescu urmează să numească un administrator public

admin

Guvernul Cioloș a fost respins în Parlament

admin

Vor putea merge la vot și persoanele din zonele carantinate

admin

Mihai Weber are vești bune pentru angajații CEO! Spor de 4 luni la fiecare an lucrat în condiții deosebite

admin

AUR este marea surpriză a alegerilor parlamentare de duminică

admin

Președinții și locțiitorii secțiilor de votare din Gorj au fost stabiliți

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult