Opinia Gorjului

Cine este Nicolae Ciucă, noul premier desemnat de Klaus Iohannis

În urma consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare, care au avut loc la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis l-a desemnat luni pe Nicolae Ciucă să formeze un nou guvern.

Klaus Iohannis a început la ora 12.00 consultările cu delegația PNL – PSD – UDMR și minorități, formată din liderii Florin Cîțu și Nicolae Ciucă (PNL), Marcel Ciolacu și Paul Stănescu (PSD), Kelemen Hunor și Cseke Attila (UDMR) și Varujan Pambuccian (minorități).

După ce s-au finalizat discuţiile privind formarea noului guvern, Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă și a dezvăluit că Nicolae Ciucă este noul premier al României. Este pentru a doua oară când generalul primește mandat pentru formarea Guvernului.

”S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o. În Parlament s-a format o majoritate solidă, din care fac parte PNL, PSD, UDMR și reprezentanții minorităților. Am avut o discuție foarte bună. Îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în fața Parlamentului”, a spus Klaus Iohannis.

”În ultimele zile, am lucrat împreună cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare şi să se constituie o coaliţie solidă în Parlament, astfel încât să putem să asigurăm un guvern care să asigure practic stabilitatea ţării. Cetăţenii români aşteaptă de la noi soluţii şi să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile pentru implementarea PNRR. E pentru prima dată când în programul de guvernare avem un procent substanţial pentru ceea ce înseamnă derularea unui proiect de investiţii, soluţii, precum şi măsuri sociale. Sperăm ca începând de joi să putem să ne apucăm serios de treabă”, a declarat și Nicolae Ciucă după consultările parlamentare.

Cine este Nicolae Ciucă

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, în vârstă de 54 de ani, actual ministru al Apărării și fost șef al Statului Major General al Armatei, a participat la bătăliile din Irak alături de soldații americani. El a fost premier interimar în 2020, după demisia premierului Ludovic Orban și a devenit ulterior vicepreședinte al PNL.

În octombrie, președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru funcția de premier al unui guvern minoritar PNL – UDMR, dar Nicolae Ciucă și-a depus mandatul pentru că nu a reușit să strângă o majoritate guvernamentală.

Generalul Ciucă a fost numit de președintele Iohannis șef al Statului Major General în 2015, până la acel moment fiind locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă. Ciucă a fost anterior șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).

El a absolvit liceul în Craiova, facultatea la Sibiu, mai multe cursuri militare în SUA, iar în 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare cu teza ”Dimensiunea angajării Armatei României în operații întrunite multinaționale”, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București.

Sursa Cancan

Articole recomandate

Tupeul primarului Stan nu are limite: a început construcția casei din cartierul Vădeni și se folosește în scopuri personale de mașina primăriei

admin

Romanescu ofertat de Dragnea, să trecă la PSD

admin

Marian Rotaru este candidatul PMP pentru Primăria Târgu Jiu

admin

Guvernul Cioloș a fost respins în Parlament

admin

Viceprimarul Bejinaru a demisionat din Consiliul de Administrație de la Minprest

admin

Noul Guvern Orban, învestit cu 240 de voturi în Parlamentul României

admin

Declarațiile lui Romanescu la adresa președintelui PNL, criticate de Dan Vîlceanu! „S-a înscris în corul pesediștilor”

admin

Orban ar putea fi exclus din partid în ședinţa BEx al PNL

admin

Primarul Romanescu îi cere lui Orban să își dea demisia din fruntea PNL. Vâlceanu: „Nu a înțeles despre ce este vorba“

admin

Șeful Consiliului Județean, Cosmin Popescu, despre Romanescu: are o problemă!

admin

Mihai Weber: Ion Iordache a dat dovadă de imaturitate politică

admin

Leonida Belgher s-a ales cu mandatul invalidat din cauza COVID

admin

Primăria Târgu Jiu a rămâne cu un singur viceprimar

admin

Funcționarii Primăriei comunei Bumbești Pițic, ocupați cu prepararea mâncării

admin

Weber: Toate forțele trebuie să se concentreze către Ciprian Florescu

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult