Opinia Gorjului

Statul va deconta o parte din costurile de spitalizare la privat

O ordonanță de urgență, aflată pe ordinea de zi a Guvernului, de azi, prevede ca statul să plătească o parte din costurile de spitalizare la privat. Sumele decontate de CNAS sunt aceleași ca și în spitalele de stat, pacientul urmând să achite diferența tarifelor stabilite de spitalul privat. Proiectul de ordonanță de urgență a mai fost pe ordinea de zi a Executivului și săptămâna trecută, dar a fost amânat.

Ordonanța de Urgență a Guvernului are următorul conținut:

– În situația în care asigurații optează să beneficieze de unele servicii medicale la furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, respectivii furnizori pot solicita acestor asigurați, pe baza consimțământului prealabil exprimat în scris, o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tariful practicat de furnizor pentru rezolvarea cazului sau, după caz, tarifele serviciilor medicale acordate şi tarifele corespondente suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, astfel cum va fi stabilită această diferență prin Contractul-cadru, potrivit alin. (2^3).

– (2^2) Contribuţia personală pentru fiecare categorie de serviciu medical prevăzută la alin. (2^1) este afişată pe pagina de internet și la sediul furnizorilor privaţi de servicii medicale şi se plăteşte de către asiguraţi, în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări.

– Prin excepție de la prevederile alin. (2^5), prevederile alin. (2^1) – (2^3) referitoare la contribuția personală pe care o pot plăti asigurații care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privaţi care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, se aplică după 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2022.

– Asigurările voluntare de sănătate de tip complementar suportă coplata și contribuția personală datorate de asigurat, în condiţiile legii.

– Serviciile medicale pentru care asiguraţii plătesc contribuţie personală, modalitatea şi condiţiile acordării acestora, precum şi procedura de stabilire a nivelului contribuţiei personale urmează a fi stabilite prin contractul-cadru, aprobat prin hotărâre a Guvernului.

– Executivul subliniază însă că din cauza situației epidemiologice din anul 2020, prevederile Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019 au fost prelungite succesiv prin acte normative până la data de 30 iunie 2021, dar acestea nu cuprind reglementări cu privire la serviciile medicale pentru care asiguraţii plătesc o contribuţie personală la furnizorii privaţi care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, pentru spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate.

– Rezultă astfel că este necesară reglementarea tipurilor de servicii medicale pentru care se va putea încasa contribuție personală începând cu data de 1 iulie 2021, fiind propus un mecanism gradual, începând cu spitalizarea continuă, urmând ca în anul 2022 să fie stabilit și pentru ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, detaliere care se va regăsi astfel cum prevăd art. dispozițiile art. 230 alin. (2 ^3) din Legea nr. 95/2006, prin contractul-cadru.

Textul integral al OUG, îl puteți consulta aici.

Articole recomandate

Tânăr în pușcărie, după ce a condus fără permis

admin

Primarul Marcel Romanescu a făcut public proiectul ştrandului din spatele stadionului municipal

admin

Oamenii de afaceri vor parcări în Târgu Jiu. Romanescu le dă girul!

admin

Au primit bani dar sunt cu gândul la noi sume! Edili gorjeni se plâng că nu au bani de cofinanțări

admin

Pus la pământ de 8 polițiști după ce a lovit un agent şi a distrus o maşină de poliţie

admin

A încercat să-i păcălească pe polițiști, prezentându-le același aviz de însoțirea a mărfii

admin

Ion Călinoiu înlocuit de la șefia ”Apelor Române” Gorj

admin

Noi focare de pestă porcină în mai multe localități din Gorj

admin

Ministrul sănătății la Gorj: Vin săptămâna viitoare. Nu va fi inopinat, nu vreau să facă infarct cineva

admin

Au fost achiziționate toate certificatele de CO2 de CEO

admin

Autoritățile iau în calcul carantinarea municipiului

admin

Prefectura Gorj a rămas fără șefi

admin

Bărbat din Tismana, găsit spânzurat în livada de soție

admin

600 de mii de lei pentru a se asfalta 650 de metri

admin

Presiune scăzută și lipsa apei în mai multe cartiere din Târgu Jiu

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult