Opinia Gorjului

Școala începe fără triaj epidemiologic

Ministerul Sănătății a decis să renunțe la procedura prin care copiilor ar fi urmat să li se ia temperatura la intrarea în școală. Durează și provoacă înghesuială la ușa școlii, a explicat secretarul de stat Dragoș Garofil.

Totodată, oficialul a mai spus și că părinții vor fi aceia care trebuie să verifice, în fiecare dimineață, starea de sănătate a copiilor.

„Un triaj zilnic va trebui să fie făcut acasă. Părinții să evalueze starea de sănătate, să termometrizeze copilul. Când are febră, copilul nu trebuie adus la școală. E o măsură obligatorie.

Una din măsurile esențiale e de a separa pe cât posibil grupurile. Interacțiunea între clase să fie cât mai mică, astfel încât atunci când apare un caz, el să fie izolat la nivelul acelei clase”, a declarat Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății, potrivit Digi24.

Guvernul nu a decis încă nimic

În urmă cu exact șapte zile, Klaus Iohannis a anunțat că școala începe pe 14 septembrie și a prezentat cele trei scenarii care ar putea fi aplicate.

Guvernul nu a venit nici până acum cu o decizie finală, din cauza impredictibilității legate de noile cazuri covid, care au crescut foarte mult în ultimele două săptămâni.

În București, directorii de școli și primarii încearcă să se pregătească pentru ce va urma. Spun că scenariul galben, în care elevii merg alternativ la cursuri, ar fi cel care ar permite respectarea măsurilor de siguranță. Însă acesta duce, practic, la dublarea activității profesorilor.

Cât vor dura orele și cum se vor desfășura

Monica Anisie a spus că programul elevilor la şcoală va fi unul normal, cu ora de curs de 45 sau 50 de minute, menţionând că se ia în calcul realizarea circuitelor în cadrul unităţilor de învăţământ la venirea copiilor, după modelul aplicat la examenele naţionale.

Ea a mai spus că activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, precum şi unele ore de curs. „Activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, pentru activităţile de învăţare decizia este la nivelul unităţii de învăţământ. Ei se pot organiza, de exemplu: o lecţie de muzică sau de pictură să o facă şi în aer liber atâta vreme cât vremea o permite”, a explicat ministrul.

Vor purta elevii măști la școală?

Întrebată dacă la revenirea la cursuri elevii ar putea purta, în afară de măşti, şi viziere sau vor fi instalate paravane pentru bănci, Monica Anisie a răspuns că decizia trebuie să fie şi la nivel local.

„Din punctul meu de vedere, decizia ar trebui să fie şi la nivel local. Noi ar trebui să dăm cadrul după care să lăsăm posibilitatea unităţilor de învăţământ, direcţiilor de sănătate publică, împreună cu autorităţile publice locale să găsească o soluţie, ca elevii să poate mască, să aibă vizieră sau băncuţa să fie dotată cu pexliglas”, a adăugat ministrul educaţiei.

Pot părinţii să nu-şi aducă copiii în clasă, având o situaţie riscantă?

„Vă amintiţi că am lăsat decizia la latitudinea părinţilor dacă copiii participă la cursurile de pregătire, acum însă trebuie să luăm o decizie în acest sens şi să ne gândim bine dacă lăsăm tot la latitudinea părintelui să analizeze, să facă o evaluare a situaţiei din familie şi dacă decide să-l aducă la şcoală, dacă îl lasă să stea acasă trebuie să urmărească în sistem online cursurile. Până la urmă trebuie să participe, educaţia trebuie să continue şi este obligatoriu să mergem la şcoală până în clasa a XII-a”, a menţionat ministrul, citată de Agerpres.

Sursa Cancan

Articole recomandate

Un bărbat din Gorj, în stare gravă la spital după ce a căzut de pe turla unei biserici

admin

Zece mașini implicate în două accidente produse pe Autostrada București-Pitești

admin

Crimă înfiorătoare în Capitală. O fostă profesoară a fost ucisă de propriul fiu în timp ce polițiștii încercau să spargă ușa apartamentului

admin

Idee inedită de Paște, la Craiova! Iepuraşi ”Playboy” din ciocolată

admin

Lovitură de teatru! Liviu Dragnea face doar 2 luni de închisoare?

admin

Narcis Neaga a demisionat de la conducerea CNAIR

admin

Liviu Dragnea si conditiile pe care le are in celula de la Penitenciarul Rahova

admin

Sorina locuiește într-o casă de 1 milion de dolari în SUA. Primele imagini cu vila

admin

OFICIAL! România a intrat în starea de alertă! Marcel Vela a anunţat noile reguli pentru următoarele 30 de zile. Ce este obligatoriu, acum

admin

Ce a declarat avocatul lui Gheorghe Dinică, după ce criminalului i s-a făcut rău la audieri

admin

Recompensă de 20.000 de lire sterline pe capul unui român! A bătut trei femei în Anglia și s-a întors în țară

admin

Ioan Andone este în doliu. Tragedia s-a produs chiar înainte de ziua lui de naștere

admin

Au fost ridicate probe din domiciliul lui Dincă. Procurorii încă fac cercetări

admin

Actorul Volodimir Zelenski este noul preşedinte al Ucrainei! Cu câte voturi a câștigat

admin

Ce mașină avea criminalul din Caracal!? Automobilul parcat în curtea casei sale

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult