Opinia Gorjului

Românii vor avea cărți noi de identitate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Potrivit noii legi cărțile de identitate ale românilor pot conține cip și pot înlocui cardul de sănătate. Însă pentru cei care nu doresc acest lucru, actul normativ include posibilitatea eliberării actului de identitate simplu, fără cip.

Prin legea adoptată se prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, în sensul asigurării condiţiilor necesare pentru ca titularul unui document electronic să se autentifice on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.

Carte de identitate pentru copiii sub 14 ani

Noua lege prevede și o excepție prin care copii sub 14 ani pot beneficia de o carte de identitate, la cererea părinților. Numai la solicitarea acestora sau a reprezentanţilor legali se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

De asemenea, este prevăzută şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun cip, precum şi stabilirea unor termene de valabilitate a actelor de identitate, în funcţie de vârsta titularului, în scopul surprinderii modificărilor fizionomiei titularului.

Perioada de valabilitate

Conform legii promulgate de Klaus Iohannis, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate vor avea următoarele termene de valabilitate: 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani; 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani; nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Mai mult, noua cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii. Cartea de identitate simplă conţine date în format tipărit şi în format inscripţionat prin tehnici speciale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

De același lucru beneficiază și cetăţenii români cu domiciliul în România, aflaţi temporar în străinătate. Aceștia pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate: la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, cu excepţia cererii pentru eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, precum şi la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din ţara respectivă.

Articole recomandate

Raed Arafat a făcut anunțul. Cum se vindecă, de fapt, coronavirusul

admin

O româncă a recunoscut că și-a înjunghiat soțul austriac ”din întâmplare”, în timp ce îi gătea o gustare

admin

Școala începe fără triaj epidemiologic

admin

Pensii impozitate cu 50 %. Anunțul Vioricăi Dăncilă care schimbă totul

admin

E oficial! 6 zile libere de Paște și 1 Mai pentru bugetari

admin

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să scadă şi atinge cel mai mic nivel din ultimele 2 luni

admin

Declarația frapantă făcută de polițistul de la 112 în legătură cu moartea Alexandrei, copila care i-a cerut să o salveze din mâinile călăului din Caracal

admin

Un Boeing 737-800 MAX s-a prăbușit la ora 8.44 dimineața! Toate cele 157 de persoane au murit

admin

COVID-19 mai face trei victime în România. Bilanțul deceselor ajunge la 1159 de morți

admin

Un craiovean beat a ajuns la Poliție, după ce a confundat ușa apartamentului în care locuiește

admin

Alegeri prezidențiale 2019. Lista secțiilor de votare din străinătate

admin

Procurorii au extins cercetările în cazul lui Gheorghe Dincă pentru omor calificat

admin

Luptele de stradă continuă! Imagini șocante de la protestele din SUA! O mașină de poliție intră direct într-un grup de protestatari în New York

admin

România intră în Scenariul 4. Ce interdicții drastice ne vor fi impuse de săptămâna viitoare

admin

El este italianul depistat pozitiv cu coronavirus, după o vizită făcută în România

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult