Opinia Gorjului

România va primi încă 1,9 miliarde de euro din PNRR


Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene(MIPE) a anunțat că România va primi, astăzi, 1,9 miliarde de euro. Fondurile reprezintă prefinanţarea din împrumutul acordat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), după ce au fost atinse ţintele şi jaloanele din trimestrul IV 2021.

”În data de 13 ianuarie 2022, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) între Comisia Europeană şi România, va fi virată suma aferentă prefinanţării din componenta de împrumut, în cuantum de 1.942.479.890 euro, reprezentând 13% din valoarea totală a împrumutului. Această sumă vine în completarea primei tranşe a prefinanţării, pe componenta de grant, plătită de Comisia Europeană la data de 2 decembrie 2021, în valoare de 1,85 miliarde euro. Astfel, până la acest moment, o sumă totală de 3,79 miliarde euro a fost acordată României, de la momentul aprobării şi demarării implementării PNRR, la 3 noiembrie 2021”, precizează ministerul.

Decizia de punere în aplicare a Consiliului din data de 3 noiembrie 2021 arată că sumele împrumutului vor fi disponibilizate în 10 tranşe, în baza îndeplinirii de partea română a jaloanelor şi ţintelor în cadrul reformelor şi investiţiilor asociate împrumutului.

”Împrumuturile din acest program, atrase în condiţii foarte avantajoase, vor fi utilizate pentru finanţarea unor proiecte de anvergură pentru România, fie că vorbim de sute de kilometri de autostradă, zeci de mii de locuinţe racordate la reţele de apă şi canal, facilităţi pentru digitalizarea a câtorva mii de IMM-uri sau zeci de mii de hectare de reîmpăduriri. Accesul la aceste fonduri este condiţionat însă de îndeplinirea reformelor asumate prin PNRR şi de aceea este nevoie de un efort comun al tuturor coordonatorilor”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

Reprezentanţii MIPE subliniază că instituţia va transmite, în prima parte a anului 2022, prima cerere de plată către Comisia Europeană, în baza îndeplinirii celor 24 de ţinte şi jaloane aferente trimestrului I 2022, din totalul de 507 asumate la nivelul întregului plan.

Suma aferentă implementării PNRR este de 29.181.842.750 euro. România a solicitat sprijin financiar nerambursabil în valoare de 14.239.689.750 euro şi împrumuturi de 14.942.153.000 de euro în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Toate acestea reprezintă 13,09 % din PIB-ul raportat în 2019. Planul conţine 171 de măsuri, dintre care 64 de reforme şi 107 investiţii, structurate în jurul a 6 piloni şi 15 componente.

Principalele obiective ale planului sunt realizarea tranziţiei verzi şi a tranziţiei digitale, consolidând, în acelaşi timp, asistenţa medicală, educaţia, coeziunea socială şi incluziunea.

Articole recomandate

Primarul din Albeni recunoaște într-o filmare ca a primit ȘPAGA

admin

Romanescu îi amenință pe viceprimari că îi lasă fără secretare

admin

Acțiune pentru prevenirea și combaterea sustragerii de material lemnos

admin

IDP nu a fost în stare să asfalteze un drum de 3 kilometri. Contractul va fi reziliat

admin

Criminalul tinerei înjunghiate de 12 ori cu cuțitul și urcate în mașină, trimis în judecată

admin

Pedeapsă mai mică pentru o gorjeancă implicată în înmatriculări ilegale

admin

Zeci de bovine din comuna Bumbești-Pițic au fost depistate cu boala limbii albastre

admin

Coada de mașini pe kilometri întregi la intrarea în stațiunea Rânca

admin

Senatorul PSD de Gorj, Florin Cârciumaru a fost lăsat fără permis de conducere

admin

Polițiști au descins la Primăriile Bolboși și Dragotești

admin

Acțiune de dezinsecție în toate zonele verzi din Târgu Jiu

admin

Tânără din Bâlteni, acuzată de tentativă de omor. A lovit cu un cuțit un bărbat

admin

Piețele se redeschid în weekend

admin

Noi focare de pestă porcină în mai multe localități din Gorj

admin

Sorin Cîmpeanu, despre vacanța școlarilor „Aveau oricum vacanță o săptămână, așa că ei vor avea doar o săptămână în plus”

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult