Opinia Gorjului

Revolta unui producător de legume din Bălești: „Ajungem să-i îmbogățim pe comercianți“


Un producător de legume din comuna Bălești este revoltat de adaosurile practicate de comercianți. Laurenţiu Mălăescu spune că cei care muncesc pentru a cultiva legume ajung să-i îmbogățească pe cei care vând. Din acest motiv, acesta merge în piață și își vinde legumele pe care le face în cele șase solarii pe care le deține. „Nu cred că este normal ca cel care vinde produsul să câştige mai mult decât cel care îl produce. La fel mai sunt şi în pieţe diferiţi comercianţi, care fac un fel de bişniţă. Îmi propuneau să le vând salata cu 90 de bani, iar ei o vindeau cu 2 lei. Asta mă deranjează. Ajungem ca noi, producătorii, să-i îmbogățim pe comercianți“, ne mai povesteşte producătorul.

Se află în discuţii cu un hypermarket

Laurențiu a reuşit să încheie o colaborare cu un lanţ de magazine din judeţul Gorj şi se află în discuţii şi cu un hypermarket: „Am o colaborare cu o societatea care deţine mai multe magazine. Este o firmă serioasă. În fiecare săptămână îmi bagă banii în cont pentru ceea ce le furnizez. Am fost sunat de câteva zile de reprezentantul unui hypermarket, care vrea să cumpere de la mine. Am mai avut o discuţie în urmă cu doi ani, dar preţul era unul foarte mic. Voiau să-mi ofere pe ceapă 60 de bani, iar la raft era 2 lei. Acum s-a schimbat politica şi vor să încheiem o colaborare“.

Peste o săptămănă, salata va ajunge în piețe

Laurenţiu Mălăescu cultivă salată, castraveţi, ceapă şi roşii. Agricultorul se pregăteşte ca peste câteva zile să iasă pe piaţă cu salată, iar de o săptămână şi jumătate a început să scoată ceapa din solarii şi s-o ducă în piaţă. „Mai durează puţin până când salata va fi gata pentru vânzare. Trebuie să fie la un nivel calitativ bun pentru a cere un anumit preţ. La piaţă merg atât eu, cât şi soţia. Am iniţiat-o şi pe ea, iar acum îi place“, spune Laurenţiu Mălăescu.

A cumpărat semințe olandeze și italiene

Agricultorul a investit mii de lei în seminţe de calitate. Acesta se aşteaptă la o producţie foarte bună: „Am pus 15.000 de fire de salată, aproximativ 4.000 de ceapă, 3.000 de fire de roşii şi 2.500 de castraveţi. Am investit 3.500 de lei pentru seminţele de castraveţi şi roşii. Sunt seminţe din Olanda şi Italia, pentru că au o productivitate foarte bună şi sunt rezistente la boli. Producţia este de trei ori mai mare“.

A învățat agricultura de pe internet

Laurențiu a început în urmă cu șase ani să cultive legume într-un solar. A primit un sprijin important, fără de care nu se putea dezvolta, prin câteva programe finanțate din fondurile europene, iar acum unul dintre cei mai importanţi producători agricoli din comuna Băleşti. Acesta deţine şase solarii, pe o suprafață de 1.100 metri pătrați. „Nu aveam nicio legătură cu agricultura. Am terminat Facultatea de Ştiinţe Economice. Cel mai mult am învăţat de pe Internet despre agricultură. Am început cu un solar de 50 de metri pătraţi pentru casă. Apoi, am mers la Primărie, iar acolo au venit câţiva reprezentanţi de la Direcţia Agricolă, care m-au informat că se acordă fonduri pentru susţinerea acestei activităţi. Am întocmit un dosar, care a fost, apoi, aprobat. Am obţinut două proiecte finanţate din fondurile europene, unul de 1.500 de euro şi celălalt în valoare de 15.000 de euro, din care am primit până acum 11.000 de euro. Cu banii aceştia am reuşit să mai realizez încă trei solarii. Unul singur costă 15.000 de lei fără manoperă, dacă vrei să foloseşti materiale bune“, ne povesteşte agricultorul.

„O familie poate să trăiască din această activitate“

Agricultorul consideră că o familie poate să îşi ducă existenţa din activitatea de cultivare a legumelor. Acesta lucrează în solarii împreună cu soţia: „Am încercat să îmi uşurez munca şi am pus o instalaţie de irigat prin picurare. Cu familia lucrez în solarii. În fiecare an bag câte o remorcă că gunoi în solar. Este greu la început. O familie poate să trăiască din această activitate. Eu petrec mai mult timp în solar. De exemplu, acum două nopţi am stat în solar ca să monitorizez sistemul de încălzire ca să nu se oprească, pentru că a fost foarte frig şi seminţele care germinează în prezent ar fi putut fi afectate“.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Casa Iosif Keber va fi restaurată. Proiectul a fost semnat de Consiliul Județean Gorj

admin

Hotel transformat de Mănăstirea Tismana în cămin pentru bătrâni

admin

OPT MILIOANE DE LEI PENTRU MODERNIZAREA UPU

admin

CLUBUL PANDURII, AMENDAT PENTRU NEPLATA SALARIILOR

admin

POLIȚIȘTII AU ALERGAT FEMEILE…CU FLORI

admin

IARNA A PUS IAR DRUMARII LA TREABĂ

admin

JACKIE CHAN DE TÂRGU JIU. A BĂTUT 4 BĂRBAȚI

admin

Copiii proveniți din familiile sărmane s-au distrat la Rânca

admin

Polițiștii au donat sânge

admin

VALIDAT SAU NU, BĂLĂEȚ TREBUIE PLĂTIT

admin

La volan, fără permis

admin

Amendat pentru hainele vechi

admin

CAMERE VIDEO PE MARGINEA DRUMURILOR

admin

FOST MINISTRU AL FINANȚELOR: INVESTIȚII BLOCATE

admin

Fermierii vor depune la APIA o singură Cerere de Plată

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult