24 februarie 2020
Opinia Gorjului

Rechizite gratuite în valoare de 250 de lei, pentru elevii din România. Ce trebuie să facă părinții

Fiecare elev din România va avea dreptul, în această toamnă, să primească 5 tichete a câte 50 de lei fiecare, adică 250 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat în dezbatere de Ministerul Educației. Banii vor fi primiți doar dacă părinții depun o cerere/declarație pe propria răspundere la școală.

Din acești bani părinții le pot cumpăra elevilor echipament sportiv, carte şcolară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) şi rechizite. Tichetele vor fi emise în octombrie-noiembrie 2019 și expiră pe 12 iunie 2020, conform sursei citate.

Documente atașate:

Un nou tip de tichet valoric va fi emis de autorități: tichet educațional de tip social. Valoarea totală primită de fiecare elev va fi de 250 lei, împărțită în 5 tichete, fiecare în valoare de 50 de lei, potrivit regulilor din normele metodologice ale proiectului. Deși este vorba despre un tichet social, regulile permit și prevăd acordarea acestor tichete tuturor elevilor din sistemul de învățământ de stat, din ciclurile primar, gimnazial, liceal și profesional.

Condiția pe care trebuie să o îndeplinească elevii, pentru a primi aceste tichete este frecventarea cursurilor. Tichetul social educațional nu afectează acordarea altor tipuri de ajutor social, precizează actul normativ – adică sumele nu sunt luate în calcul atunci când se decide venitul familiei.

Programul anunțat de minister se numește „Programul de susținere a educației «Merg la școală», pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal și profesional de stat”. În sistemul de învățământ erau înscriși în anul școlar 2018-2019, potrivit INS, 2.373.894 de elevi în ciclurile primar, gimnazial, liceal și profesional. Dintre ei, 770.497 proveneau din mediul rural. Dacă ar primi toți elevii aceste tichete, așa cum prevede proiectul de act normativ, bugetul programului s-ar ridica la 593.473.500 lei.

Cererea se face în prima lună de școală

Tichetul se acordă la cerere unuia dintre părinți/reprezentantului legal al elevului sau, după caz, persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea elevului, pe perioada absenței părinților. Cererea și declarația pe propria răspundere pot fi depuse la școala la care este înscris elevul. Atenție, termenul limită pentru depunerea cererii însoțite de documentele justificative prevăzute în cerere, este de 15 octombrie 2019, în condițiile în care școala începe anul acesta pe 9 septembrie.

O serie de acte de identitate trebuie prezentate la secretariatul școlii în momentul depunerii cererii. Părinții sunt obligați să cheltuie tichetele doar pe rechizite, echipament și cărți, dar nu există pedepse dacă nu o fac. Titularul poate utiliza tichetul educațional de tip tichet social în perioada de valabilitate, numai pentru achiziționarea de echipament sportiv, carte școlară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) și rechizite, exclusiv de la operatorii economici care comercializează produsele prevăzute de lege cu care unitatea emitentă are încheiate contracte de servicii specifice sectorului de tichete sociale, potrivit proiectului de act nromativ.

Titularului, adică părintelui, i se interzic:

-Solicitarea și/sau primirea unui rest de bani la tichetul educațional de tip tichet social, în cazul în care suma corespunzătoare produselor solicitate este mai mică decât valoarea nominală a tichetului;
comercializarea tichetelor educaționale de tip tichet social în schimbul unor sume de bani și/ori altor bunuri și/ori servicii;

-utilizarea tichetelor educaționale de tip tichet social în magazine, locații, unități, piețe de orice fel care nu vând echipament sportiv, carte școlară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) și rechizite și nu au afișate la intrare autocolantele speciale ale unității emitente;

-utilizarea tichetelor educaționale de tip tichet social pentru achiziționarea altor produse decât echipament sportiv, carte școlară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) și rechizite.

Sursa Cancan

Articole recomandate

Este oficial: Luiza Melencu este moartă. Lovitură de teatru în cazul Caracal

admin

Procurorii DIICOT au audiat și sâmbătă martori în cazul crimelor de la Caracal

admin

Un bărbat celebru din România a murit la primele ore ale dimineții

admin

Ion Iliescu a intrat în operație!

admin

Un polițist din Timiș a fost împușcat mortal în timpul unei misiuni. Suspectul este căutat

admin

Veşti bune pentru românii care aşteaptă restituirea taxei auto

admin

“Fetele sunt la mine” A cerut bani pentru a le elibera

admin

Clipe de groază, la Cluj! Un jandarm se zbate între viață și moarte după ce a fost lovit cu un scaun în cap de un suporter

admin

Cazul Caracal. Tonel Pop aruncă bomba! S-au găsit rămășițele unei a treia victime? Ancheta ajunge în Germania…

admin

Ce a apărut pe ecranul televizoarelor la ora 12.00, în momentul în care Realitatea TV și-a oprit emisia

admin

A fost prins! Cine este bărbatul care a sunat-o pe mama Alexandrei și i-a cerut 3.500 de euro pentru a-i elibera fiica

admin

Unchiul lui Leo de la Strehaia a murit într-un accident! Ion Mituș nu purta centură de siguranță și a fost aruncat din mașină

admin

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost dus la Penitenciarul Rahova

admin

Cel mai mic bebeluș din lume, care cântărea 268 de grame, a supraviețuit! Cum arată acum

admin

Avertizare ANM de vreme severă imediată. Românii sunt sfătuiți să nu iasă din case

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult