31 martie 2020
Opinia Gorjului

Rabla pentru electrocasnice 2019. Cum poți folosi voucherul

Rabla pentru electrocasnice, ediţia 2019, a avut un real succes, toate cele 40 de milioane de lei fiind epuizate în mai puţin de 12 ore, timp în care s-au emis coduri pentru nu mai puţin de 71.792 echipamente electrice şi electronice noi. 

Astfel, potrivit AFM, s-au emis 31.910 vouchere pentru televizoare, din care 14.305 pentru clasa energetică A/A+ şi 17.605 de clasa A++/A+++. Pe locul doi în topul preferinţelor românilor s-au aflat echipamentele frigorifice, cu 14.018 vouchere emise şi maşinile de spălat rufe, cu 12.967 solicitări. Numărul cererilor pentru maşini de spălat vase a fost de 6.598, iar pentru aparate de aer condiţionat de 6.299.   Cele mai multe solicitări au venit din Capitală – 19.544, Prahova 92.763), Argeş (2.748), Dolj (2.644), Cluj (2.164) şi Ilfov (2.108).

Poți folosi mai multe vouchere de la stat pentru a achiziționa electrocasnice noi, însă doar câte unul pentru fiecare categorie. Pentru a primi voucherul, care se acordă în funcție de consumul de curent electric, trebuie să dai la schimb un aparat vechi și să nu ai datorii la stat.

„Persoana fizică poate achiziţiona mai multe EEE-uri (echipamente electrice şi electronice – n. red.) în schimbul predării unui număr echivalent de EEE uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie”, conform ghidului de finanțare a programului Rabla pentru electrocasnice.

În cadrul programului Rabla pentru electrocasnice, pot fi solicitate vouchere pentru televizoare, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare și aparate de aer condiționat fixe sau portabile.

Lista comercianţilor validaţi

AFM a publicat lista comercianţilor validaţi:

Electronics Services&Trade (E.S.T.) SRL, Altex România SRL, Ideal Tech SRL, Flanco Retail SRL, Dante International (eMag), Menarom SRL, Carrefour România SRL, SC Sat An Impex SRL, Delistef SRL, Romaânia Hypermarche SA (CORA), Auchan Romania SA, SAT An SRL, Romstal Imex SRL, Diamant Servcom SRL, Bucovina Electro Top SRL, SC Doi Lupi Prest SRL Beiuş.

În sesiunea de finanţare din 2018, Programul a avut un buget de 20 milioane lei şi au fost acordate 13.000 vouchere din toate categoriile de electrocasnice participante la program.

Ce valoare au voucherele

Ministerul Mediului a publicat recent Ghidul „Rabla pentru electrocasnice”, care extinde tipul produselor care pot fi cumpărate folosind voucherele emise la primire celor vechi. Astfel, potrivit ghidului,finanţarea se acordă sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, denumite în continuare echipamente, după cum urmează:

a) 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;

b) 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;

c) 300 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A++;

d) 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++;

e) 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++);

f) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++;

g) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++;

h) 200 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A;

i) 400 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A++ şi A+++.

Sunt considerate cheltuieli eligibile achiziţia de maşini de spălat rufe/vase, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, televizoare şi aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile; TVA aferentă echipamentelor achiziţionate prin program.   Demontarea/montarea aparatelor de aer condiţionat intră în sarcina beneficiarilor şi nu este considerată cheltuială eligibilă.

Cum poate fi folosit voucherul

(1) Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui EEE eligibil, în schimbul predării unui EEE uzat echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1, în cadrul aceleiași categorii de produs.
(2) Persoana fizică poate achiziţiona mai multe EEE-uri în schimbulpredării unui număr echivalent de EEE uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.
(3)Valoarea voucherului se scade de către comerciantul validat în factură din preţul de comercializare cu TVA, al EEE-ului, denumit în continuare preţ de comercializare, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii.


(4) Voucherul este un cod generat aleatoriu de aplicație, cu următoarele atribute:-un cod alfanumeric format din minim 5 caractere (majuscule), generat aleator în aplicație;-data emiterii (este data publicării solicitanților aprobați pe site-ul Autorității) și data expirării;-date de identificare beneficiar (nume, prenume, CNP);-categoria pentru care se aplică și eficiența energetică a echipamentelor;-valoarea.


(5) Voucherul este valabil 15 zile de la emitere, respectiv de la data publicării listei solicitanților aprobați, prevăzute la art. 19, alin. (3), perioadă în care trebuie utilizat la un comerciant validat, sub sancțiunea pierderii dreptului de utilizare.(6) Eficiența energetică a echipamentelor aprobate poate fi modificată doar de la o clasă energetică superioară la o clasă energetică inferioară, până în momentul utilizării voucherului, cu modificarea corespunzătoare a valorilor aferente”

Sursa Cancan

Articole recomandate

Un oltean cultiva cannabis în 29 de ghivece și vindea drogurile în Caracal. Cum l-au prins polițiștii

admin

Veste minunată pentru pensionari. Ludovic Orban a făcut anunțul

admin

Coronavirusul, prezis într-o carte din 1981! „În jurul anului 2020, o boală similară cu pneumonia se va răspândi peste tot în lume”

admin

Un pompier din Bistrița a salvat un iepure dintr-un incendiu. I-a pus o mască de oxigen pentru a putea respira

admin

Bilanț tragic! Italia are peste 10.000 de morți și a trecut de 90.000 de cazuri de coronavirus

admin

COD ROȘU în România, în această dimineață! Cinci morți și șapte răniți în urma unui accident între trei mașini

admin

Cine este, de fapt, Loredana Ungureanu, tanara care l-a innebunit pe Mihai Bendeac la iUmor. Ce NU s-a spus la Antena 1

admin

Cum se rezolvă subiectele la limba și literatura română, la simularea pentru Evaluarea Națională 2019

admin

Vulpița a tras lozul cel mare! A devenit imaginea unui brand de haine cunoscut în România. Mirela Vaida a reacționat acid când a aflat

admin

Ruşine mai mare nu există! Ce au găsit medicii din Focşani în vaginul unei femei

admin

Simona Halep a câștigat finala de la Wimbledon

admin

Câți bani a strâns la nuntă Lia Olguța Vasilescu

admin

Epidemie de gripă în România. Numărul deceselor crește îngrijorător

admin

Ultima oră. Trenurile spre și dinspre București circulă cu întârziere, joi seara, din cauza unei sinucideri

admin

Dragnea, lăsat să înghețe în celulă

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult