Opinia Gorjului

Programul „Noua Casă”, operațional din 15 august

Dumitru Nancu, directorul general al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), a declarat, în cursul zilei de miercuri, că programul „Noua Casă” va fi operaţional la 15 august.

Acest anunț vine în condiţiile în care normele de aplicare vor fi aprobate săptămâna viitoare, în şedinţa de Guvern. „Normele sunt în prag de avizare. Noi sperăm ca săptămâna viitoare normele să intre în aprobare de şedinţă de Guvern, iar la 15 august programul va fi operaţional. Încercăm să încurajăm noile construcţii. Faţă de fostul program ‘Prima Casă’ am mai mărit plafonul la 70.000 de euro.

Trebuie să încurajăm şi românii care au un venit mai mare, dar şi dezvoltatorii să ofere nişte condiţii superioare. Dacă un român câştigă mai mult, de ce să nu şi dăm posibilitatea să aplice pentru programul ‘Noua Casă’?

Pentru orice locuinţă construită în ultimii cinci ani şi de acum încolo, poţi accesa un credit între 70.001 euro până la 140.000 euro, cu un avans mai mare, de 15%”, a afirmat Dumitru Nancu, la întâlnirea COAL-live!, la care au participat antreprenori şi reprezentanţi ai autorităţilor, organizată de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL).

Împrumuturi de până la 140.000 de euro

Fondul Naţional de garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) informa, recent, într-un comunicat de presă, transmis Agerpres, că prin programul „Noua Casă” se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi, respectiv împrumuturi de până la 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% şi se acordă o garanţie de stat de 60%, şi de 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%.

Potrivit sursei citate, avansul de 15% şi garanţia în nume şi cont stat de 60% se aplică doar locuinţelor noi ce depăşesc pragul de 70.000 de euro până la 140.000 euro inclusiv.

Ce se întâmplă cu locuințele vechi

Pentru locuinţele vechi (recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) condiţiile rămân neschimbate.

„Prin programul „Noua Casă” se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi (prin locuinţă nouă se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) respectiv : 1) credite de până la 140.000 de euro pentru care se percep un avans de 15% şi se acordă o garanţie în nume şi cont stat în valoare de 60%; 2) şi credite de până la 70.000 de euro cu un avans de 5% şi o garanţie în nume şi cont stat de 50%”, se menţiona în comunicat, citat de Digi.24. 

Articole recomandate

Al treilea băcăuan confirmat cu coronavirus a venit din Spania

admin

Bianca Drăgușanu, prima reacție după ce s-a aflat că Alex Bodi a bătut-o. Cum și-a umilit fostul iubit: “În viața mea..

admin

Simona Halep a câștigat finala de la Wimbledon

admin

Românii, “blocați” la domiciliu?! Ce document ar trebui să prezentăm autorităților pentru a mai putea ieși din case

admin

Anunțul făcut de MAE! Se schimbă regulile pentru românii care intră în Bulgaria

admin

Veste proastă pentru fumătorii din România! Țigările metolate dispar de pe piață în trei luni

admin

Terasele se redeschid de pe 15 mai însă cu anumite condiții care trebuie respectate

admin

“Gheorghe Dincă nu cooperează decât dacă e în favoarea lui”

admin

Doliu în atletismul din România! Un mare antrenor a murit

admin

Trenul Sighetu Marmației – București a deraiat în Bistrița-Năsăud la trecerea la nivel cu DN 17

admin

Anunț oficial! S-a stabilit data alegerilor locale. Când sunt chemați românii la vot

admin

“Mâine o să am raportul complet de la Ministerul Muncii”

admin

Femeie decapitată, primele imagini de la locul tragediei din Hunedoara!

admin

EXPLOZIV. ”Luiza a fost de acord”. Criminalul din Caracal a rupt tăcerea

admin

Proteste ale minerilor din Valea Jiului – aproape 300 ar putea fi disponibilizați

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult