Opinia Gorjului

Primele semne ale infectării cu tulpina Omicron. Adrian Streinu-Cercel: „Dureri în gât, asemănătoare celor determinate de angină sau de faringită”

Durerile în gât şi faringitele par să fie primele semne ale infectării cu tulpina Omicron, afirmă medicul Adrian Streinu-Cercel. Acesta precizează că majoritatea formelor dezvoltate după infectarea cu Omicron sunt asimptomatice sau uşor simptomatice, doar 5% dintre cei afectaţi dezvoltând forme care să necesite terapie intensivă.

La nivelul studenților, cei care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au dus la doctor. Majoritatea formelor care sunt date de aceste infecții cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Si un procent de 5% poate ajunge să fie un procent de boală severă respectiv critică care să ajungă la terapie intensivă”, a spus prof. Adrian Streinu-Cercel la Antena 3

„Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”

Referitor la apariţia unui val cinci al pandemiei, specialistul este de părere că acesta este foarte posibil atât timp cât românii se expun cu bună ştiinţă şi „se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze cu SARS-CoV-2”.

Atâta timp cât nu se poarta masca aşa cum trebuie să acopere şi nasul şi gura este evident că este o expunere care, în actualul context epidemiologic, poate să ducă la infectarea persoanei respective şi, din păcate, să ajungă şi la spital.

Vedeţi că vine o noua suşă, această nouă tulpină Omicron, care are foarte multe mutații din care 15 sunt la nivelul domeniului de cuplare a receptorului, ceea ce schimbă complet datele problemei din punct de vedere a ratei de transmitere. Ca să dau un exemplu pe date de la CDC din Africa de Sud din 249 de tulpini care au fost secvențiale, 172 au aparținut Omicron. Deci este clar că această noua variantă tinde să fie dominantă peste tot”, a precizat reputatul medic.

Măsuri de prevenţie a infectării cu SARS COV 2

Profesorul Streinu-Cercel reiterează faptul că ne putem proteja doar prin vaccinare, prin testare, prin purtarea măştii atât în interior, cât şi în exterior, prin igienizarea corespunzătoare şi frecventă a mâinilor.

După doi ani de pandemie știm ce avem de făcut. Primul lucru este să ne vaccinăm. Şi există întrebarea dacă vaccinul acoperă şi această variantă. Tot CDC a venit şi a spus că în momentul de faţă datele preliminare arată că vaccinul ne protejează de cazurile severe şi de decese. Proporția în care o va face rămâne să fie stabilită în continuare. O altă veste bună este că testele pe care le avem în momentul de faţă în utilizare acoperă şi această variantă a virusului ceea ce este foarte bine că încep școlile.

Ce mai avem de făcut? Să purtăm masca şi în interior şi în exterior. Nu cred că trebuie să mai mergem cu măsuri din acelea că dacă sunt cinci oameni în cameră stam fără mască dacă sunt şase stăm cu mască.

Trebuie să ne spălăm cu apă şi săpun pentru că ne decontaminează particulele infectante de pe mâini. 94% din toate particulele care conţin acizi nucleici din oceane sunt reprezentate de particule virale. Ca să știm despre ce vorbim. Şi asta a fost cu multe milioane de ani înaintea nostă pe Terra. Deci știu foarte bine ce au de făcut pe acest pământ”, a spus profesorul Adrian Streinu-Cercel, adăugând că atât persoanele vaccinate, cât şi cele nevaccinate prezintă același risc de a se infecta, deosebirea fiind aceea că o persoană vaccinată nu va dezvolta o formă severă.

.

Articole recomandate

O localitate din Gorj a intrat în scenariul roşu

admin

Doi angajați TESA din CEO au fost infectați cu COVID-19

admin

Două vaccinuri ar putea fi autorizate în noiembrie

admin

Coronavirus România. Numărul deceselor din cauza COVID-19 a ajuns la 619

admin

Autorităţile se aşteaptă ca în România să se înregistreze peste 2.000 de cazuri zilnice de COVID-19

admin

Noua conducere a SJU Târgu Jiu a anunțat primele măsuri

admin

Încă trei persoane cu suspiciune de coronavirus în Gorj

admin

Alt tânăr gorjean infectat cu COVID-19!

admin

Situația epidemiologică, la nivelul județului Gorj în data de 7 septembrie 202

admin

Noi paturi de terapie intensivă au intrat în folosință SJU Târgu Jiu

admin

Situația epidemiologică, la nivelul județului Gorj, în data de 26 noiembrie 202

admin

Coronavirus România. Numărul deceselor din cauza COVID-19 a ajuns la 961

admin

Situația epidemiologică, la nivelul județului Gorj, 19 octombrie 2020

admin

Comuna Băleşti a intrat în scenariul ROŞU

admin

S-a finalizat vaccinarea cadrelor medicale de la SJU

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult