22 septembrie 2019
Opinia Gorjului

Pesta porcină africană se extinde în Gorj: 16 focare în opt localități

16 focare de pestă porcină africană sunt înregistrate în momentul de față în județul Gorj. Acestea sunt înregistrate în opt localități: Târgu-Jiu, Crușeț, Runcu, Brănești, Slivilești, Ionești, Turcinești și Turburea și a fost notificată suspicionarea altor două focare, în Slivilești și Bolboși.

„În toate focarele au fost aplicate măsuri de combatere conform legislației aplicabile, fiind instituite restricții pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, dezinfecția exploatatiilor. În conformitate cu planul de măsuri aprobat în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, întrunit la data de 05.09.2019, au fost delimitate zone de restricții, respectiv zona de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul fiecărui focar.

În zonele de restricții se vor respecta următoarele: porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți până la stingerea focarelor de pestă porcină africană și ridicarea măsurilor de restricții din zona de protecție; orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane; nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea DSVSA Gorj;

toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată declarați medicului veterinar și DSVSA Gorj, care procedează la investigațiile corespunzătoare în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic; se interzice cu desăvărșire sacrificarea pocinelor fără avizul DSVSA Gorj (sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar pentru efectuarea examenului ante și post mortem); scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne din zonă este interzisă, fără avizul DSVSA Gorj“, se arată într-un comunicat al DSVSA Gorj.

Despăgubiri pentru porcii sacrificați

Au fost oganizate filtre rutiere, atât pe drumurile de acces în județul Gorj, cât și în localitățile infectate, în cadrul cărora se desfășoară ativități de dezinfecție, dar și de control al respectării măsurilor de restricție impuse. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de pestă porcină africană vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevăzute în legislație.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

A încercat să dea cu mașina peste un tânăr aflat pe o trotinetă electrică

admin

Cristi Aldescu: Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu trebuie condus de profesionişti

admin

Ministrul Transporturilor a anunțat reluarea licitației la „centura“ orașului Târgu Jiu

admin

Protest! „15 minute de grevă generală. Gorjul vrea drum expres!”

admin

Bălăeț pus șef la CSM Târgu Jiu doar de instanță

admin

Conferință a fizioterapeuților din țară la Târgu Jiu. „România, printre ultimele țări din lume“

admin

Soarta lui Capota decisă de Corpul de Control al Ministerului Sănătății

admin

Focar de infecție într-un apartament din Târgu Jiu

admin

Scaunele de la fostul stadion din Târgu Jiu, oferite cu titlu gratuit mai multor primării

admin

Umilințele trăite de zeci de gorjeni care au plecat să muncească în Islanda

admin

Primarul din Albeni, amendat. Prefectura Gorj i-a aplicat o sancțiune de 5000 de lei

admin

Produse alterate, amenzi în valoare de 60.000 lei!

admin

A fost demolată clădirea foștilor pompieri

admin

Loto 6/49, report de două milioane și jumătate de euro

admin

Betonul amprentat tot mai inestetic. Romanescu: „Am sistat în acest an reparațiile”

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult