29 februarie 2020
Opinia Gorjului

Pesta porcină africană se extinde în Gorj: 16 focare în opt localități

16 focare de pestă porcină africană sunt înregistrate în momentul de față în județul Gorj. Acestea sunt înregistrate în opt localități: Târgu-Jiu, Crușeț, Runcu, Brănești, Slivilești, Ionești, Turcinești și Turburea și a fost notificată suspicionarea altor două focare, în Slivilești și Bolboși.

„În toate focarele au fost aplicate măsuri de combatere conform legislației aplicabile, fiind instituite restricții pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, dezinfecția exploatatiilor. În conformitate cu planul de măsuri aprobat în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor, întrunit la data de 05.09.2019, au fost delimitate zone de restricții, respectiv zona de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul fiecărui focar.

În zonele de restricții se vor respecta următoarele: porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți până la stingerea focarelor de pestă porcină africană și ridicarea măsurilor de restricții din zona de protecție; orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane; nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea DSVSA Gorj;

toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată declarați medicului veterinar și DSVSA Gorj, care procedează la investigațiile corespunzătoare în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic; se interzice cu desăvărșire sacrificarea pocinelor fără avizul DSVSA Gorj (sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar pentru efectuarea examenului ante și post mortem); scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne din zonă este interzisă, fără avizul DSVSA Gorj“, se arată într-un comunicat al DSVSA Gorj.

Despăgubiri pentru porcii sacrificați

Au fost oganizate filtre rutiere, atât pe drumurile de acces în județul Gorj, cât și în localitățile infectate, în cadrul cărora se desfășoară ativități de dezinfecție, dar și de control al respectării măsurilor de restricție impuse. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de pestă porcină africană vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevăzute în legislație.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Paraschiv, director la Transloc

admin

Reclamați că au ajutat o familie sărmană

admin

Doi lucrători au scăpat o găleată cu vopsea în mijlocul unei intersecții

admin

Scandal la ședința Consiliului Local Fărcășești. Un consilier a sunat la 112 să reclame că fost lovit de șoferul primarului

admin

Program de lucru prelungit la mai multe servicii publice. Vezi care!

admin

Primele dezvăluiri din raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătații efectuat la SJU Târgu Jiu

admin

Centrală termică montată într-o biserică monument istoric chiar între picioarele unuia dintre ctitori

admin

Agent al Poliţiei Oraşului Novaci a fost recompensat pentru că a refuzat să fie mituit

admin

O mașină de poliție s-a răsturnat la Turburea

admin

Srilankezi aduși să lucreze la o societate din Târgu Jiu

admin

Protest împotriva conducerii Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu

admin

Un tânăr din Târgu Jiu a obținut cea mai mare medie din țară la examenul de Bacalaureat din toamnă

admin

Curtea de Conturi a constatat nereguli grave la CAS Gorj

admin

Spitalul Județean de Urgență a pierdut procesul pentru discriminare

admin

Primăria Târgu Jiu a intrat în sfârșit posesia Stadionului

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult