24 august 2019
Opinia Gorjului

Pesta porcină a ajuns și în județul Gorj. Cazul de la Crușeț a fost confirmat

Localnicii din comuna gorjeană Crușeț au început să-și sacrifice porcii din gospodării, după ce la un crescător de animale din zonă au fost depistate două animale care suferă de această maladie.Lucrătorii Direcției Sanitar Veteriare Gorj au luat măsurile care se impun în acest caz, stabilindu-se o zonă de protescție de 3 kilometri: „În data de 2 august, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană  prin identificarea  genomului viral în probele recoltate de la doi porci dintr-o gospodărie din satul Slavuta, comuna Crușeț.

Gospodăria infectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodăriile existente pe raza județului“, se arată într-un comunciat de presă al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelo (DSVSA) Gorj.

Filtru rutier la intrarea în localitate

Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Gorj a aprobat Planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei, urmând a fi instituit filtru rutier la intrarea în localitate. „Ancheta epidemiologică este în desfășurare, urmând a fi stabilite posibila origine a bolii, precum și eventualele exploatații de contact.

DSVSA Gorj solicita sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boala trebuie anunțata imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevazute în legislație. Facem precizarea că Pesta Porcina Africana (PPA)  nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceștia, virusul PPA având însa impact major la nivel economic și social“, mai arată reprezentații DSVSA Gorj.

Măsuri care trebuie aplicate de crescătorii de porci

DSVSA Gorj le recomandă crescătorilor să nu intre în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care au umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să fie pusă o tăviță cu paie/alt material absorbant îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat. Porcii trebuie crescuți doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreți sau cu alți crescători de porci domestici.

O altă măsură care trebuie luată se referă la hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută, fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică. De asemenea, nu trebui cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Nu se recoandă folosirea în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

„Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcare sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc proveite din zonele de restricție ca urmare a evoluției virusului peste porcine africane“, se mai arată în comunicatul DSVSA Gorj.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Ansamblul monumental „Calea Eroilor“, în stare precară de conservare

admin

Ziua Internațională a Bolilor Rare, marcată la Târgu Jiu

admin

CE Oltenia va demara construcția noului grup pe gaze de la Craiova

admin

„Vrei un oraș curat?”-campanie de prevenire

admin

Reținut, după reparația mașinii

admin

Rotaru, de la Primărie, în politică

admin

Medicul de familie ar trebui să rezolve circa 80 – 90% din nevoile oamenilor

admin

AVANSĂRI ÎN GRAD DE ZIUA PROTECȚIEI CIVILE

admin

Edilul din comuna Stejari a făcut urare de 1 Martie

admin

Pensii, recalculate doar în instanță

admin

Prezența la vot în Gorj la ora 21:00

admin

Asfalt în cartierul Narciselor, mai târziu

admin

LICITAȚIILE DE LA PRIMĂRIE DAU DE GÂNDIT

admin

RĂSFĂȚ LA SUPERLATIV PENTRU DOAMNE

admin

CASE DISTRUSE DE INCENDIILE DE VEGETAȚIE

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult