Opinia Gorjului

Percheziţii şi la Gorj pentru destructurarea unei rețea de traficanți de țigări

DIICOT a anunțat, miercuri, că procurorii au pus sub sechestru peste 600 de autoturisme, capete de tractor și semiremorci, 357 de suprafețe de teren, 50 de imobile, dar și acțiuni deținute la 18 firme, într-un dosar de trafic de țigări și spălare de bani în care au fost reținute 23 de persoane. Conform anchetatorilor, gruparea a fost înființară în 2017 în Arad, fiind formată din aproximativ 100 de persoane care au făcut trafic cu țigări provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia.

Potrivit DIICOT, miercuri, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a 23 de persoane, pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă și spălare de bani. Măsura a fost luată în urma a 157 de percheziții făcute marți în București și în județele Arad, Alba, Bihor, Cluj, Caraș-Severin, Gorj, Timiș, fiind audiate 76 de persoane și ridicate 27.200 de țigarete, 3 arme de vânătoare, precum și sumele de 301.950 de lei, 101.015 de euro și 35.880 de dolari.

Totodată, a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra a 622 de autoturisme, capete de tractor și semiremorci, 357 de suprafețe de teren intravilane și extravilane, 50 de imobile (apartamente și case de locuit), dar și asupra acțiunilor sau părților sociale deținute la 18 societăți comerciale. Ancheta a fost realizată în colaborare cu autoritățile judiciare din Marea Britanie(HMRC), din Ungaria(NTCA), din Franța și Germania, precum și cu sprijinul Direcției Generale a Vămilor – Direcția Supraveghere și Control Vamal și Direcția Regională a Vămilor Timișoara, precizează DIICOT.

Cum acționa gruparea de traficanți

Conform DIICOT, în 2017, în municipiul Arad a fost constituit un grup infracțional organizat format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferența semnificativă a prețului de piață a țigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, față de prețul celor din spațiul Uniunii Europene, a achiziționat cantități importante de țigări pe care le-au introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal și comercializarea lor în România și alte țări vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului și obținând sume impresionante de bani.

Țigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia erau încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării – cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind scunse în alte categorii de mărfuri (panouri de lemn, paste făinoase, etc.) sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării.

O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte, era ascunsă în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) și, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franța sau Italia, până în prezent, autoritățile engleze reușind să captureze țigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline.

Articole recomandate

Tânărul dispărut în apele Jiului a fost găsit

admin

A primit interdicție să se apropie de soția sa

admin

Târgujian arestat pentru trafic de droguri. Polițiștii au efectuat opt percheziții

admin

Reținut după ce a lovit cu cuțitul un rival

admin

Două accidente produse din neatenție

admin

Accident pe centură

admin

S-a rătăcit în pădure și a sunat la 112

admin

Teodora și Marius sunt tinerii găsiți morți într-o casă din Târgu-Jiu. Cei doi se pregăteau să facă nunta

admin

Două vânzătoare din Bustuchin, acuzate de furt

admin

Accident de muncă în cariera Peșteana

admin

Dosare penale pentru medicii fugari

admin

A murit femeia lovită pe trecerea de pietoni de la Răchiți

admin

Amendă de 10.000 lei pentru muncă la negru la un service auto

admin

Adolescentă din Târgu-Cărbunești, a fost dată dispărută

admin

Dosar penal pentru și-a agresat concubina

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult