Opinia Gorjului

OUG pentru Programul ”Anghel Saligny” a fost publicată în Monitorul Oficial

OUG pentru aprobarea Programului de investiţii ”Anghel Saligny” – de la care s-a declanşat criza guvernamentală – a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial.

”Având în vedere obligaţiile statului de a garanta şi de a asigura cadrul legislativ pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor (…) ţinând cont că prin Programul de guvernare Guvernul României îşi asumă modernizarea comunităţilor locale prin realizarea de investiţii în infrastructura locală, drumuri judeţene şi locale, infrastructura de apă şi canalizare, staţii de epurare a apei, extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale etc., este imperios necesară susţinerea realizării obiectivelor de investiţii care permit asigurarea în cel mai scurt timp a unor servicii esenţiale pentru creşterea calităţii vieţii în toate localităţile din România, punându-se mai mult accent, în conformitate cu obligaţiile prevăzute în legislaţia internă şi europeană, pe apă şi canal, drumuri şi reţele de gaze”, se arată în document.

”Consecinţa negativă pe care o poate avea neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă este faptul că unele dintre serviciile esenţiale pe care statul şi unităţile administrativ-teritoriale trebuie să le asigure tuturor cetăţenilor nu pot fi oferite la standarde de calitate şi siguranţă sau nu pot fi oferite deloc în anumite zone izolate, atrăgând afectarea stării de sănătate a populaţiei, a condiţiilor de trai, precum şi depopularea comunităţilor subdezvoltate, fiind necesară o abordare integrată, strategică la nivel naţional în asigurarea finanţării de către stat, prin administraţia publică locală, a unor proiecte prioritare care conduc la îmbunătăţirea condiţiilor de trai prin asigurarea serviciilor publice elementare, de bază, în acord cu nevoile beneficiarilor programului. O altă consecinţă negativă o reprezintă faptul că neadoptarea unor măsuri de finanţare a obiectivelor de investiţii din categoria alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei, precum şi sisteme de canalizare şi staţii de epurare ar conduce la imposibilitatea României de a închide procedura de infringement într-un termen rezonabil”, se mai arată în OUG.

Valoarea programului derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în perioada 2021—2028 este de 50.000.000 mii lei, limită maximă în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale. Programul Anghel Saligny – PNDL 3 a stat la baza crizei guvernamentale actuale care a dus la depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîţu şi la retragerea miniştrilor USR-PLUS din guvern.

Articole recomandate

Orban și-a depus candidatura pentru șefia PNL

admin

Liberalul Victor Banța este de astăzi funcționar în cadrul primăriei Motru

admin

PMP Gorj a anunțat încă trei candidați la primariile din județ

admin

Dan Barna a intrat în autoizolare

admin

Văcaru: „Nu știu dacă ne-a înjurat cineva”

admin

Vîlceanu pune piciorul în prag. Bobaru ca și exclus, Romanescu, în silenzio stampa

admin

USR va pune prefectul de Gorj

admin

PMP nu a reușit să treacă pragul de 5%

admin

Dispută între PNL și PSD pentru aceleași investiții

admin

Lider PLUS: „Județul Gorj este pe ultimul loc la investiții directe străine. Este ocolit pentru că, e din păcate, o clică politică aici care ține prizonieră, în sărăcie o mare parte din populația”

admin

Nou director la APIA Gorj

admin

Scandal monstru între candidații la Primărie din Slivilești

admin

Circotecă la Parlament la citirea moţiunii de cenzură iniţiată de USR-PLUS şi AUR

admin

Primarul comunei Albeni s-a reclamat singur la ITM Gorj

admin

Liberala Irina Cojocaru, victorie detaşată la Bumbeşti-Piţic

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult