Opinia Gorjului

Obiective de infrastructură rutieră din Gorj, încă în fază de licitație

1Principalele obiective de infrastructură rutieră din Gorj sunt tot în fază de organizare a licitației, în vederea desemnării constructorilor sau a proiectanților. Mai exact, este vorba de drumul expres Târgu Jiu-Craiova, podul și parcarea din Defileul Jiului de pe DN 66, dar și despre varianta ocolitoare a municipiului Târgu-Jiu.

Podul de peste râul Jiu din Defileul Jiului și parcarea de lângă Mănăstrea Lainici a fost organizată o licitație, însă nu a fost selectat încă un constructor. Potrivit Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu, finanțarea pentru construirea celor două obiective este aprobată și există și proiectele disponibile dar mai este nevoie și de o firmă care să pună în operă lucrările.

Tot în fază de licitație este și contractul pentru finalizarea lucrărilor la varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu. Lucrările trebuia să fie finalizate din luna octombrie 2016 și sunt oprite de doi ani. Centura ocolitoare a municipiului va fi construită pe DN 66, care traversează Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67D. Proiectul presupune realizarea unei variante de ocolire atât prin estul oraşului, cât şi prin vestul acestuia: varianta est (cei mai mulți kilometri de centură) va asigura legăturile pe partea de est între Filiaşi (DN 66), Râmnicu Vâlcea (DN 67) şi Petroşani (DN 66) și are o lungime de 14,9 km.

Varianta vest asigură legăturile pe partea de vest între Filiaşi (DN 66), Drobeta Turnu Severin (DN 67) și Băile Herculane (DN 67D) și are o lungime de 5 km. În proiect sunt cuprinse lucrări de amploare, precum poduri peste Jiu, Amaradia şi calea ferată, dar şi două pasaje supraterane, ce vor trece peste Drumul Naţional 67. Potrivit lui Ion Tudor, o licitație este în derulare și pentru stabilirea firmei care se va ocupa de realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru drumul expres Târgu Jiu – Craiova.

Trei firme sunt interesate de contractul respectiv, care are o valoare de șase milioane de euro. „Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, în calitate de solicitant, a elaborat și depus, pe 4 februarie 2019, Aplicația de Finanțare pentru proiectul «Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Drum Expres Craiova-Târgu Jiu» în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Componenta 1, Obiectiv Specific 2.1 – Apel de proiecte pentru Dezvoltarea Infrastructurii Rutiere – sprijin pregătire proiecte de investiții, Operațiunea – Creșterea mobilității pe rețeaua rutieră TEN-T globală.

Obiectivul general al proiectului, ca parte din rețeaua TEN-T Globală, este îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în Uniunea Europeană, contribuind astfel la dezvoltarea pieții interne cu scopul de a crea condiții pentru creșterea volumului investitorilor, promovarea transportului durabil și a coeziunii în rețeaua de drumuri europene.

Rezultatele așteptate ale proiectului sunt: realizarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului tehnic de execuție. Valoarea totală a proiectului este de 28.547.436,84 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională – 20.540.754,91 lei, 15% contribuția proprie – 3.624.839,10 lei, restul de 4.381.842,83 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA. Durata proiectului: 25 luni.

Proiect cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020“, potrivit unui comunicat al CNAIR.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Autoturism scos cu freza din zăpadă, la Rânca

admin

O elevă de nota zece din Gorj a rămas însărcinată la doar 13 ani. Toți au înlemnit când au aflat cine a lăsat-o gravidă

admin

Blocurile din cartierele mărginașe din Târgu Jiu, înfrumusețate cu desene

admin

Două grupări de traficanți de droguri prinși de procurorii DIICOT

admin

Traseul din România al italianului de 71 de ani, bolnav de coronavirus

admin

Înmormântat după opt zile de la deces din cauza neînțelegerilor dintre medici

admin

Fată de 15 ani, violată în mod repetat de tată său

admin

Un nou maxim istoric pentru EURO

admin

Trei medii de 10 în Gorj la examenul de bacalaureat

admin

Peste 400 de gorjeni au fost victime ale accidentelor de muncă. 17 lucrători și-au pierdut viața

admin

Patronii au ajuns să se plângă de români. „Au devenit pretențioși. Aducem forță de muncă din țările mai sărace“

admin

Un pădurar și un șef de district din Novaci, în arest

admin

Mihai Dafinescu, fiul judecătoarei din Novaci, rămâne în arest preventiv

admin

Investițiile în hidrocentralele de pe Defileul Jiului ar putea să continue

admin

Atenție la cetățenii care revin acasă din diaspora

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult