13 decembrie 2019
Opinia Gorjului

Liceele fără promovați se desființează. Liceul din Stoina este vizat

Ministerul Educației Naționale a decis  ca pentru liceele cu promovabilitate zero la Bacalaureat să nu mai aloce clase a IX-a în viitorul an școlar. Potrivit Ordinului de Ministru 5090/2019, publicat deja în Monitorul Oficial, liceele la care niciun elev nu a luat Bacalaureatul în sesiunea de vară din 2019 nu vor putea trimite anul acesta la MEN propuneri pentru cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a. Este pentru prima dată în ultimii ani când performanța de la examenul național este legată de înființarea claselor de liceu.

În noua metodologie pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat în anul școlar viitor, 2020-2021, la Articolul 9, alin 1, actul citat arată că „Propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul / filiera / profilul / specializarea / calificarea profesională / programul de studii, pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent”.

Anul trecut, în 2018, acest articol nu exista în Metodologie. Sunt 43 de licee din 23 de județe care sunt vizate de acest ordin. Asta pentru că anul trecut în aceste școli s-a înregistrat promovare zero. Din Gorj, doar Liceul din Stoina apare cu această problemă.

Desfiinţarea claselor de liceu ai căror elevi nu reuşesc să promoveze Bacalaureatul fusese deja prevăzută de legislaţie în 2011, dar prevederea a fost schimbată chiar de fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, în 2013, care spunea la acea vreme că „este o măsură total greșită. Nu are niciun efect favorabil și niciun fel de rezultat”.
Concret, metodologia din 2011 prevedea ca liceele cu sub 15% elevi promovați la BAC să primească pentru clasa a IX-a un plan de școlarizare diminuat cu cel puțin o clasă, susține Edupedu.ro.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Șeful OPC, amendat de Poliție

admin

Condamnat pentru evaziune, ridicat de polițiști

admin

Fructele şi legumele, sub lupa OPC

admin

DOSARE PENALE, ÎN TRAFIC

admin

S-a încheiat evaluarea șefilor din Primărie

admin

CURĂȚENIE DE PRIMĂVARĂ LA SISTEMUL DE CANALIZARE

admin

Invitație la noaptea muzeelor

admin

Polițist la 12 ani

admin

Ce secții ale Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu vor fi modernizate

admin

Județul Gorj, fruntaș la nivel național la tăierile ilegale de arbori

admin

Șapte preparate din carne de vită din rasa angus, atestate ca produs montan

admin

Reîncep lucrările la centura municipiului

admin

MANEVRANT DE VAGOANE, LOVIT DE LOCOMOTIVĂ

admin

Încă o bandă de circulație pe Bulevardul Constantin Brâncuși din Târgu Jiu

admin

ROMANESCU ȘI IORDACHE, RIVALI?

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult