11 decembrie 2019
Opinia Gorjului

Legea de partea polițiștilor. Modificări legislative în domeniul ordinii și siguranței publice

La sfârșitul lunii trecute, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Legea modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române. De la sfârșitul lunii ianuarie, polițiștii vor acționa conform modificărilor legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate recent.

Conform acestora:

– Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

– Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.

Prin poziție inofensivă se înțelege:

– ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;

– depărtarea picioarelor;

– adoptarea poziției șezut;

– adoptarea poziției culcat;

– altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.

Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției. Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor. Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: Poliția, stai! – Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. Aceste modificări vor intra în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Cercetat pentru distrugere

admin

Directorul trimis în judecată pentru luare de mită a rămas fără funcție

admin

S-a revocat cererea de concediere a bunicii de 83 de ani din Gorj! Femeia nu vrea să se mai întoarcă la muncă

admin

Bătrână lovită de un autoturism în timp ce traversa strada

admin

Peste 4000 de kg de cărbune confiscate de polițiști

admin

Dosar penal, în cazul podului prăbușit

admin

Minor săltat de pe stradă, urcat cu forța într-o mașină și bătut! Motivul este INCREDIDIBIL

admin

Tânăr din Gorj aflat la volanul unui BMW a făcut praf patru mașini pe un bulevard din Timișoara

admin

Copil de 11 ani, prins la volanul unei autoutilitare

admin

LICITAȚIILE DE LA PRIMĂRIE DAU DE GÂNDIT

admin

A murit tânărul care s-a aruncat în cap într-o piscină aproape goală

admin

Octogenară arsă de vie în propria casă

admin

Patronul unei brutării din Fărcășești a dat drumul la câini când au venit inspectorii de muncă

admin

Accident mortal la Moi

admin

Soții din Bâlteni care au atacat un localnic cu bâta și cuțitul, reținuți pentru 24 de ore. Soții din Bâlteni care au atacat un localnic cu bâta și cuțitul, reținuți pentru 24 de ore.

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult