Opinia Gorjului

Importanța utilizării unui dezinfectant pentru mâini

După cum știm, sănătatea este cel mai important aspect din viață noastră. Având în vedere că bacteriile sunt depistate frecvent în jurul nostru pe diferite obiecte, este primordial să avem grijă de igiena mâinilor și să folosim un dezinfectant de mâini. Doar astfel putem evita eventuale boli, mâinile fiind cele mai predispuse la contaminarea și, implicit, transmiterea anumitor virusuri.

Odată cu pandemia, specialiștii accentuează necesitatea dezinfectării mâinilor, fiind una dintre modalitățile prin care putem combate răspândirea acestui virus și nu numai. Studiile microbiologice demonstrează că germenii se pot transmite și printr-o simplă strângere de mână. Așadar, dezinfectarea este indispensabilă pentru reducerea încărcăturii microbiene.

Spălarea mâinilor sau folosirea unui dezinfectant de mâini?

Factorii care influențeză transferul microorganismelor și afectează rațele de contaminare sunt sursa și destinația suprafețelor, tipul de microorganism, nivelul de hidratare și dimensiunea inoculării.

Diferite studii demonstrează că mâinile contaminate pot reprezenta vehicule pentru răspândirea anumitor virusuri și bacterii. Mai exact, se colonizează progresiv cu floră comensala și cu potențiali patogeni, iar contaminarea bacteriană crește în timp. În absența dezinfectării mâinilor, cu cât durată este mai mare, cu atât și gradul de contaminare a mâinilor crește.

Conform UNICEF, spălarea mâinilor cu apă și săpun este importantă în îndepărtarea murdăriei și grasimei, având proprietăți antibacteriene ușoare, dar nu omoară virusurile.

Pentru a îndepărta 99% din virusuri, bacterii sau germeni, este recomandată folosirea unui dezinfectant maini ce conține între 60% și 95% alcool. Însă, dezinfectatul are efect doar dacă este utilizat corect. Mai exact, trebuie aplicată o cantitate suficientă pe mâini, minim 3 ml, fără a evită zonă încheieturilor, unghiilor sau spațiilor dintre degete. Timpul de reacție trebuie să fie de aproximativ 30 de secunde, până la uscarea completă.

Așadar, dezinfectantul este opțiunea cea mai bună și la îndemână, mai ales când suntem în afară casei. Însă, trebuie luate în considerare și criteriile de bază în alegerea unui dezinfectant eficient.

Indicații privind alegerea unui dezinfectant pentru mâini

Una dintre cele mai mari greșeli legată de dezinfectarea mâinilor este utilizarea unor produse neavizate de către Ministerul Sănătății. O altă greșeală frecventă este modul de depozitare și păstrare a acestora. De menționat că produsele de acest tip trebuie păstrate în temperaturi cuprinse între 5 și 25 de grade, ferite de razele de soare.

Specialiștii recomandă soluțiile lichide sau sub formă de gel care să aibă în compoziție și substanțe hidratante pentru protejarea mâinilor uscate, deshidratate sau sensibile.

Primul pas pentru alegerea unui dezinfectant de mâini este de a stabili utilizarea lui. Pentru activități în medii închise, precum birouri, mijloace de transport, magazine, fabrice etc. este recomandat să optam pentru un dezinfectant de mâini pe bază de alcool izopropilic, etanol sau propanol cu o compoziție de alcool de peste 60%.

În cazul în care activitatea presupune interacțiunea frecventă cu diferiți oameni, pe lângă produsele antiseptice (de tip săpun) este esențial să folosim cât mai des un dezinfectant pe bază de alcool. Dacă lucrăm într-un mediu ce implică o igienizare frecventă, de exemplu în restaurant, optăm pentru un dezinfectant fără coloranți pe bază de alcool, care funcționează contra unei mari varietăți de microorganisme și are în compoziție compuși, precum glicerol, pentru a preveni uscarea pielii.

Trebuie luat în calcul că există produse care conțin substanțe testate în prealabil pe anumite tipuri de bacterii, înainte de a fi puse în vânzare. Acești dezinfectanți conțin anumite ingrediente specifice la bază, care elimină bacteriile precum Escherichia coli, conform testului EN 1500 și Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus hirae, conform testului EN 1276.

De asemenea, sunt anumite branduri de dezinfectanți ce au un procent mai mic de alcool sau chiar deloc și ne întrebăm adesea dacă acestea mai au vreun efect în combaterea bacteriilor sau microbilor. Ei bine, spre deosebire de un dezinfectant ce conține de la 60 până la 90% alcool, dezinfectantul fără alcool se axează pe eliminarea microorganismele. Totuși, pentru că efectul lui să fie cel așteptat, este recomandat să fie utilizat mai des, spre deosebire de un dezinfectant cu un procent mai mare de alcool.

Înainte de a achiziționa un dezinfectant mâini, trebuie să ne asigurăm că este produs de o companie cu experiență în domeniu și avizat de Ministerul Sănătății. Totodată trebuie să citim descrierea completă a produsului și să verificăm să nu conțină substanțe ce pot afecta pielea mâinilor

Sursa Cancan

Articole recomandate

Coronavirus România, 13 noiembrie. 174 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore

admin

Imaginea cu ecografia 4D a unui bebeluș din UK a făcut înconjurul lumii! Medicii spun că gestul făcut de fetița nenăscută în timpul scanării se întâmplă o dată la “un miliard”

admin

Noul bilanț al victimelor care au contractat coronavirusul în România

admin

Coronavirus România, 17 octombrie: alți 63 de oameni și-au pierdut viața

admin

Poliția Română a răspuns la întrebarea de pe buzele tuturor românilor: Putem sau nu să însoțim soțul/soția la serviciu, cu mașina?

admin

Noi reguli! De ce va fi nevoie să lăsăm numele şi numărul de telefon atunci când ieșim la terasă

admin

Cum poți să îți cumperi ani de vechime pentru pensie în România

admin

Imagini șocante surprinse pe Transfăgărășan! Cum a fost filmată o fetiță

admin

Procurorul general a dispus control la Parchetul Judecătoriei Caracal privind dosarele de viol

admin

Klaus Iohannis s-a vaccinat! Cum a reacționat președintele României

admin

Anunțul MAE privind românii din Italia: Nu sunt infectați cu noul coronavirus! Ce trebuie să știe când se întorc în țară

admin

Imaginile durerii. Vulpița de la Acces Direct a reușit să-și strângă în brațe fetița, înainte să fie bătută cu pietre de socrul său

admin

Cum se transmite și ce simptome provoacă noua tulpină a coronavirusului

admin

Accident horror în județul Olt. O fată de 19 ani a murit strivită într-o mașină

admin

Veste bună pentru toți românii! Ratele la bănci vor scădea

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult