23 ianuarie 2020
Opinia Gorjului

Gorjul pe locul III la întârzierile privind recalcularea pensiilor

Peste 45.000 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate, media întârzierilor este între 1 şi 3 luni, însă unele ajung chiar şi până la 6 luni, conform statisticii Casei Naţionale de Pensii Publice. “Problemele privind recalcularea pensiilor, dar şi posibile soluţii, discutate de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale cu directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii. 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate conform statisticii Casei Naţionale de Pensii Publice la nivelul lunii septembrie. Dintre acestea, unele ajung şi până la 6 luni de întârziere, iar media întârzierilor este între 1 şi 3 luni”, se arată într-un comunicat al Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale remis vineri AGERPRES.

“Niciun pensionar nu trebuie să se roage de casele judeţene de pensii să respecte legea şi termenul de 45 de zile în soluţionarea dosarului de pensionare. Pe tot parcursul procesului de verificare şi emitere a deciziei de pensionare, respectiv de recalculare, între angajaţii caselor judeţene de pensii şi pensionari trebuie să existe o comunicare clară şi asumată astfel încât oamenii să aibă încredere că instituţiile responsabile soluţionează cu celeritate fiecare dosar”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Raportat la numărul de pensionari din fiecare judeţ ale căror dosare de recalculare înregistrează întârzieri la nivelul lunii septembrie, primele 5 case de pensii sunt în ordine: Sector 1, Alba, Gorj, Sector 3 şi Argeş.

Potrivit comunicatului Ministerului Muncii, principalele cauze enunţate sunt: prioritizarea dosarelor noi; lipsa de răspuns din partea angajatorilor la solicitările Caselor de confirmare al stagiului de cotizare; termenele de soluţionare la Comisia Centrală de Contestaţii care pot dura până la 2 ani; o împărţire improprie a sarcinilor între operatori şi verificatori în activitatea de gestionare a dosarelor; schimbările legislative în domeniul pensiilor; nivelul rudimentar de gestionare a arhivelor; comunicarea deficitară cu instituţiile omoloage din statele membre UE din cauze imputabile CNPP; grave probleme în sistemul informatic gestionat de CNPP.

Pe lângă blocajele din aplicaţie semnalate de aproape toţi directorii executivi de case teritoriale, contractul cu firma care asigură suportul sistemului expiră în luna decembrie. “În prima săptămână a lunii decembrie, fiecare director executiv al caselor judeţene de pensii va prezenta o situaţie la zi a cazurilor restante în recalcularea dosarelor de pensii. În paralel, ministrul Alexandru le-a cerut directorilor executivi soluţii concrete privind simplificarea procedurilor de lucru la nivelul fiecărei case teritoriale printr-o delimitare mai clară a responsabilităţilor la nivelul celor 6 filtre de verificare”, se precizează în documentul citat.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Exponențial investește în tineri. “Bucătăria viitorului văzută prin ochii tinerilor arhitecți”

admin

ULTIMELE RETUȘURI LA MAUSOLEU | Tele 3

admin

Invitație la noaptea muzeelor

admin

Bani pentru notele de 10

admin

JACKIE CHAN DE TÂRGU JIU. A BĂTUT 4 BĂRBAȚI

admin

90 de amenzi pentru lăsarea în libertate a animalelor

admin

Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu face angajări. Echipa UPU va fi mărită

admin

LICITAȚIILE DE LA PRIMĂRIE DAU DE GÂNDIT

admin

Pesta porcină a ajuns și în județul Gorj. Cazul de la Crușeț a fost confirmat

admin

Pompierii gorjeni, aniversare în mijlocul oamenilor!

admin

Liviu Dragnea, declarație de dragoste în plină conferință de presă la PSD: ‘Irina este femeia pe care o iubesc

admin

DGASPC Gorj cumpără terenuri pentru a construi case de plasament

admin

AFACERI ILEGALE CU SERVICII FUNERARE

admin

I-A FURAT COMBUSTIBILUL DIN REZERVOR

admin

Actorul Toma Cuzin și interpreta de muzică populară Roxana Croitoru, cetățeni de onoare ai comunei Peștișani

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult