Opinia Gorjului

Gorjul pe locul III la întârzierile privind recalcularea pensiilor

Peste 45.000 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate, media întârzierilor este între 1 şi 3 luni, însă unele ajung chiar şi până la 6 luni, conform statisticii Casei Naţionale de Pensii Publice. “Problemele privind recalcularea pensiilor, dar şi posibile soluţii, discutate de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale cu directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii. 45.252 de dosare de recalculare a pensiilor sunt întârziate conform statisticii Casei Naţionale de Pensii Publice la nivelul lunii septembrie. Dintre acestea, unele ajung şi până la 6 luni de întârziere, iar media întârzierilor este între 1 şi 3 luni”, se arată într-un comunicat al Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale remis vineri AGERPRES.

“Niciun pensionar nu trebuie să se roage de casele judeţene de pensii să respecte legea şi termenul de 45 de zile în soluţionarea dosarului de pensionare. Pe tot parcursul procesului de verificare şi emitere a deciziei de pensionare, respectiv de recalculare, între angajaţii caselor judeţene de pensii şi pensionari trebuie să existe o comunicare clară şi asumată astfel încât oamenii să aibă încredere că instituţiile responsabile soluţionează cu celeritate fiecare dosar”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Raportat la numărul de pensionari din fiecare judeţ ale căror dosare de recalculare înregistrează întârzieri la nivelul lunii septembrie, primele 5 case de pensii sunt în ordine: Sector 1, Alba, Gorj, Sector 3 şi Argeş.

Potrivit comunicatului Ministerului Muncii, principalele cauze enunţate sunt: prioritizarea dosarelor noi; lipsa de răspuns din partea angajatorilor la solicitările Caselor de confirmare al stagiului de cotizare; termenele de soluţionare la Comisia Centrală de Contestaţii care pot dura până la 2 ani; o împărţire improprie a sarcinilor între operatori şi verificatori în activitatea de gestionare a dosarelor; schimbările legislative în domeniul pensiilor; nivelul rudimentar de gestionare a arhivelor; comunicarea deficitară cu instituţiile omoloage din statele membre UE din cauze imputabile CNPP; grave probleme în sistemul informatic gestionat de CNPP.

Pe lângă blocajele din aplicaţie semnalate de aproape toţi directorii executivi de case teritoriale, contractul cu firma care asigură suportul sistemului expiră în luna decembrie. “În prima săptămână a lunii decembrie, fiecare director executiv al caselor judeţene de pensii va prezenta o situaţie la zi a cazurilor restante în recalcularea dosarelor de pensii. În paralel, ministrul Alexandru le-a cerut directorilor executivi soluţii concrete privind simplificarea procedurilor de lucru la nivelul fiecărei case teritoriale printr-o delimitare mai clară a responsabilităţilor la nivelul celor 6 filtre de verificare”, se precizează în documentul citat.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Pregătiri pentru începerea anului școlar

admin

Traficul și consumul de droguri, sesiuni de informare în școli

admin

Fost judecător la Tribunalul Gorj, a decedat ieri la Spitalul Universitar București

admin

Niciun oficial nu a venit la Hobița de ziua de naștere a lui Brâncuși

admin

Zeci de beneficiari de ajutor social din Motru au refuzat locurile de muncă oferite

admin

Cea de-a patra ediţie a Festivalului RomânIA Autentică la de Hobița, un succes

admin

3 milioane de lei pentru modernizarea primăriei din Rovinari

admin

Chirilă și Vama concertează la Târgu Jiu

admin

Trecerile de pietoni din Târgu Jiu, iluminate suplimentar pentru reducerea riscului de accidente

admin

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, precizări despre cum se poate obţine şomajul tehnic! Cine şi cum are dreptul să primească

admin

Cariera Roșia, în pragul blocajului din cauza lipsei exproprierilor

admin

Încă o bandă de circulație pe Bulevardul Constantin Brâncuși din Târgu Jiu

admin

Protest al salariaților clubului Pandurii în fața Primăriei Târgu Jiu

admin

Firmă de pază din Târgu Jiu obligată să achite salariile restante

admin

Tânăra mamă din Motru a aflat că soțul și fiica sa au murit în tragicul accident

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult