Opinia Gorjului

Firmele, PFA și alți operatori economici pot depune cereri pentru certificatele CSU necesare la amânarea unor plăți pe site-ul prevenire.gov.ro

Aplicația electronică deschisă pe site-ul prevenire.gov.ro pentru solicitarea certificatelor de situație de urgență (CSU) este activă, începând de duminică, 5 aprilie.

ATENȚIE:Toate documentele încărcate în platformă vor fi în format pdf, semnate electronic cu certificat digital calificat. Certificatele de Situație de Urgență generate în baza unor documente semnate cu certificate digitale necalificate sau revocate vor fi anulate – spune Ministerul Economiei.

Orice operator economic a cărui activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2 și a înregistrat reducerea încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020 sau este închis poate solicita CSU pentru a fi ajutat în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea, în condițiile legii, de facilități/ măsuri de sprijin (cum ar fi plata utilităților, în relațiile comerciale etc.)

Aceste certificate CSU – albastru sau galben – vor putea fi foloste de operatorii economici pentru a solicita amânarea unor plăți pe perioada stării de urgență: chirii, facturi la utilități (apă, gaze, electricitate, cablu etc.). De asemenea, pentru amânarea plății ratelor la bancă cu până la 9 luni vor mai putea fi folosite certificatele CSU.

La rândul lor, firmele care implementează planuri de afaceri în programul Start-Up Nation și celelalte programele naționale de finanțare de la Ministerul Economiei pot folosit certificatele CSU pentru a-și suspenda anumite obligații. Obligațiile contractuale pot fi suspendate pe perioada stării de urgență, de către beneficiarii programelor naționale care au închis sau redus activitatea, la cerere, urmând următorii pași:

-transmiterea unei notificări prin e-mail către Agenția pentru IMM, Atragere Investiții, Promovare Export (AIMMAIPE) cu care a încheiat acordul de finanțare cu privire solicitarea de a suspenda clauzele contractuale, fără a aștepta răspuns de la instituție.

– solicitarea online pe site-ul prevenire.gov.ro, în perioada următoare, a unuia dintre tipurile de Certificat de Situație de Urgență -Tip 1 (albastru) sau Tip 2 (galben), emise de către MEEMA, conform Ordinului Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 791/2020 – certificatul se va prezenta ulterior reprezenților AIMMAIPE la vizitele de monitorizare sau se va folosi în această perioadă în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea, în condițiile legii, de facilități de creditare, măsuri de sprijin,  ori în relațiile comerciale : amânarea la plată pentru serviciile de utilități, invocarea de forță majoră.

Pentru introducerea șomajului tehnic cu plata indemnizației de la stat, pe perioada stării de urgență, NU este necesar certificatul CSU.

Articole recomandate

Consiliul Județean Gorj premiază campionii Liceului cu Program Sportiv

admin

Octogenarul amendat de ITM pentru construcția cavoului cu lucrători „la negru“ a reușit anularea sancțiunii

admin

Rezultate Evaluarea Națională (Capacitate) 2019

admin

Polițiștii locali au sancționat contravențional două asociații de proprietari

admin

Post de arhitect șef, scos la concurs, la primăria Târgu Jiu.

admin

Restituirea taxei auto, amânată pe … luni-marți

admin

Calendar ortodox 2019, 25 martie. Sărbătoare zilei. Buna Vestire sau Blagovestenia. Ce trebuie să faci azi

admin

Se caută peste 100 de angajați pentru fabrica de componente auto de la Rovinari

admin

Eleva mămică de la Roșia de Amaradia, cea mai deșteaptă din școală

admin

Vin banii pentru fermierii gorjeni! APIA are de achitat încă 4,5 milioane de euro

admin

Pesta porcină din județele vecine închide cel mai mare târg de animale din Oltenia

admin

Olguța Vasilescu și Claudiu Manda la întâlnire cu Marcel Romanescu

admin

Boala teribilă care a dus la moartea fostei soliste de la „Doina Gorjului“, Ileana Bacîtea

admin

„Nelu Dumitru a însemnat muzica vieții“

admin

Impozite de câteva ori mai mari în comuna Schela

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult