26 ianuarie 2020
Opinia Gorjului

Ecaterina Teodoroiu, pe noua bancnota de 20 de lei

Chipul Ecaterinei Teodoroiu, eroina de la Jiu, va fi imprimat pe noua bancnotă de 20 de lei, care va intra în circulație anul viitor. Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în ședința din 30 iulie a.c., lansarea în circulație, în cursul anului 2020, a unei bancnote care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu. „Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre celelalte în circulație în zona euro”, se arată într-un comunicat de presă al BNR.

BNR va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație.

Mormântul și Casa memorială, în Târgu Jiu

Conform comunicatului, alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. „Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”, se precizează în comunicatul banca centrală.

Mormântul Ecaterinei Teodoroiu se află în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, acolo unde este ridicat mausoleul care-i poartă numele. Eroina de la Jiu a murit pe 22 august 1917 în timpul bătăliei de la Varniţa şi Muncelu.

A fost împuşcată de două ori în piept. Ultimele ei cuvinte au fost: „Înainte băieţi, sunteţi cu mine!”. Ecaterina Teodoroiu a fost înmormântată în satul Poieni, comuna Fitioneşti, judeţul Vrancea, iar, după patru ani, autorităţile au decis realizarea unui monument în cinstea Ecaterinei Teodoroiu şi mutarea osemintelor la Târgu Jiu.

La  data de 9 iunie 1921, cu ocazia sărbătoririi centenarului „Tudor Vladimirescu” au fost aduse la Târgu-Jiu rămăşiţele pământeşti ale Eroinei de la Jiu. La festivitatea a participat şi Octavian Goga, poet şi om politic, care a însoţit cortegiul funerar de la gară până la primărie. Acesta a rostit un emoţionant discurs. Mausoleul „Ecaterina Teodoroiu“ a fost ridicat mai târziu, între anii 1935 şi 1936.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

DANS: Ce va face Hub-ul de la Murighiol – cel mai mare și mai complex laborator de studiere a vieții din România

admin

CONTINUĂ RECRUTĂRILE LA FABRICA DIN ROVINARI

admin

Impozite cu până la 500% mai mari pentru clădirile și terenurile neîngrijite

admin

Eleva mămică de la Roșia de Amaradia, cea mai deșteaptă din școală

admin

VALIDAT SAU NU, BĂLĂEȚ TREBUIE PLĂTIT

admin

Edilul din comuna Stejari a făcut urare de 1 Martie

admin

Candidat eliminat de la Bacalaureat pentru că a încercat să copieze

admin

Traficul și consumul de droguri, sesiuni de informare în școli

admin

Inspectorii DSV în control la agenții economici. Au aplicat amenzi

admin

CONTRACTUL LUI BĂLĂEȚ, CA ȘI SEMNAT!

admin

Elev în clasa a VIII a din Tg-Jiu, Premiul I de Excelență

admin

3 milioane de lei pentru modernizarea primăriei din Rovinari

admin

Polițist la 12 ani

admin

URMĂRIT NAȚIONAL, DUPĂ CE A PLECAT DE ACASĂ

admin

SURPRIZĂ PENTRU MICII SPECTATORI

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult