24 august 2019
Opinia Gorjului

Ecaterina Teodoroiu, pe noua bancnota de 20 de lei

Chipul Ecaterinei Teodoroiu, eroina de la Jiu, va fi imprimat pe noua bancnotă de 20 de lei, care va intra în circulație anul viitor. Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, în ședința din 30 iulie a.c., lansarea în circulație, în cursul anului 2020, a unei bancnote care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu. „Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre celelalte în circulație în zona euro”, se arată într-un comunicat de presă al BNR.

BNR va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație.

Mormântul și Casa memorială, în Târgu Jiu

Conform comunicatului, alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. „Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”, se precizează în comunicatul banca centrală.

Mormântul Ecaterinei Teodoroiu se află în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, acolo unde este ridicat mausoleul care-i poartă numele. Eroina de la Jiu a murit pe 22 august 1917 în timpul bătăliei de la Varniţa şi Muncelu.

A fost împuşcată de două ori în piept. Ultimele ei cuvinte au fost: „Înainte băieţi, sunteţi cu mine!”. Ecaterina Teodoroiu a fost înmormântată în satul Poieni, comuna Fitioneşti, judeţul Vrancea, iar, după patru ani, autorităţile au decis realizarea unui monument în cinstea Ecaterinei Teodoroiu şi mutarea osemintelor la Târgu Jiu.

La  data de 9 iunie 1921, cu ocazia sărbătoririi centenarului „Tudor Vladimirescu” au fost aduse la Târgu-Jiu rămăşiţele pământeşti ale Eroinei de la Jiu. La festivitatea a participat şi Octavian Goga, poet şi om politic, care a însoţit cortegiul funerar de la gară până la primărie. Acesta a rostit un emoţionant discurs. Mausoleul „Ecaterina Teodoroiu“ a fost ridicat mai târziu, între anii 1935 şi 1936.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Angajații de la CEO vor plăti mai mult pentru cota de cărbune

admin

„Cota de combustibil“, acordată salariaților CEO înainte de sărbătoarea Paștelui

admin

CONTINUĂ RECRUTĂRILE LA FABRICA DIN ROVINARI

admin

Condamnat pentru evaziune, ridicat de polițiști

admin

MOBILĂ DUPĂ PROIECTELE ELEVILOR

admin

Ministrul Turismului: Voucherele de vacanță au scos la lumină mare parte din economia la negru. Cererile de licențiere cu crescut cu 60%

admin

ÎNCEPE CURĂȚENIA DE PRIMĂVARĂ

admin

Încă un potop. Canalizarea nu rezistă

admin

Orașul lui Brâncuși, online: TÂRGU JIU CITY APP

admin

DGASPC Gorj cumpără terenuri pentru a construi case de plasament

admin

AMBASADORUL INDONEZIEI, ÎN VIZITĂ LA GORJ

admin

Crengi și rădăcini, transformate în lucrări de artă. Sculpturile, prezentate în cadrul unei expoziții

admin

Scriitor, dezgustat de clădirile de pe Calea Eroilor

admin

BĂRBAT ARESTAT, SPÂNZURAT ÎN PENITENCIAR

admin

MOREGA: MIXUL ENERGETIC AR PUTEA SALVA CEO

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult