Alertă epidemiologică în România! Multe spitale de la noi din țară sunt sufocate de gripă! Medicii sunt din ce în ce mai îngrijorați din cauza situației și au atras atenția asupra importanței diagnosticării infecțiilor. Vă prezentăm cele mai noi informații!
Multe spitale din România sunt supraaglomerate din cauza numărului mare de pacienți diagosticați cu infecții respiratorii. La Iași, de exemplu, situația este una gravă: numărul copiilor bolnavi este de trei ori mai mare decât locurile disponibile în unitatea medicală.
Medicii sunt nevoiți să găsească locuri în alte secții pentru a putea asigura tratamentele necesare. Pe fondul acestui val de îmbolnăviri, autoritățile din țara noastră au declarat stare de alertă epidemiologică.
avem doar 17 paturi alocate pe compartimentul de boli infecțioase, dar având în vedere adresabilitatea și nevoia internării pacienților, eliberăm paturi din celelalte secții, ca să putem acoperi necesarul de internări pentru copiii cu patologie infecțioasă”, a mărturisit Alina Belu, managerul Spitalului „Sfânta Maria” Iași, potrivit Digi24.
În Iași, incidența cazurilor de infecții respiratorii a crescut alarmant, înregistrând o creștere de 20% în ultima săptămână. În doar șapte zile s-au raportat peste 9.000 de cazuri, cele mai multe fiind diagnosticate ca gripă sau pneumonie. Cele mai afectate persoane sunt din categoria 15-19 ani, iar medicii sunt tot mai îngrijorați. Iată câteva semne ale infecției!
„Semnele de gripă din acest sezon sunt reprezentate de febră înaltă, 39-40 de grade Celsius, temperatură care crește la interval foarte scurt, la 3-4 ore și scade foarte greu, chiar dacă se administrează antitermice”, a spus Cătălina Ionescu, medic UPU Iași.
Situația este alarmantă și în Brașov
Și județul Brașov se confruntă cu o situație similară. Acolo, numărul de cazuri de infecții respiratorii au crescut cu aproape 800 față de săptămâna precedentă, ajungând la un total de peste 3.700 de cazuri. La Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, 44 de pacienți sunt internați cu infecții respiratorii non-gripale, iar 13 pacienți au gripă, dintre care 8 sunt copii și 5 adulți. Un medic infecționist a atras atenția asupra importanței diagnosticării!
medicație special pentru gripă, ceea ce clar… din start scade foarte mult riscul de evoluții severe și de complicații. Iar pentru infecțiile respiratorii bacteriene, cum ar fi pneumonile de care avem foarte multe în acest sezon, clar, tratamentul cu antibiotice este necesar, a declarat Maria Elena Cocuț, medic infecționist.