29 martie 2020
Opinia Gorjului

DSP face apel la populație să evite adunările și spațiile aglomerate

Autoritățile gorjene fac apel la populație să evite adunările și spațiile aglomerate. Pe baza stuației actuale, oficialii susțin că cetățenii trebuie să rămână calmi și să respecte, în tocmai, recomandările primite. Direcția de Sănătate Publică Gorj solicită cetățenilor care au sosit în țară din zonele cu cazuri confirmate de infecții cu coronavirus și cele care au avut contact cu persoana confirmată în  județulGorj, să respecte obligativitatea de autoizolare la domiciliu.

În județul Gorj numărul peroanelor izolate la domiciliu a depăsit cifra 100. Pe parcurs de orele trec numărul acestora crește, autoritățile identificând pe rând fiecare cetățen care a intrat în contact cu persoanele deja diagnosticate. “Eu, personal, nu pot să fac o evaluare a modului în care se poate răspândi virusulul, însă, sfatul meu pentru toate persoanele este să încerce să evite adunările unde se generează aglomerare și unde este posibil ca transmiterea să se facă în mod facil. În tot acest timp ne-am ocupat să identificăm persoanele care sunt posibil infectate cu COVID 19”, a transmis prefectul de Gorj Cristinel Rujan.

Apel la responsabilitate

Pe de altă parte, autoritățile fac ape la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să anunțe în cazul în care cunosc persoane care ar fi putut intra în contact cu bolnavi sau suspecți. Totodată, cei aflați în autoizolare au obligația de a respecta indicațiile trasate. “Direcția de Sănătate Publică Gorj face apel catre toti cetățenii care au sosit în țară din zonele cu cazuri confirmate de infecții cu coronavirus și cele care au avut contact cu persoană confirmată în județul Gorj să respecte obligativitatea de autoizolare  la domiciliu, să anunțe telefonic medicul de familie  sau D.S.P. Gorj la nr. de telefon 0253/210156 pentru a putea fi luați în evidență și monitorizați conform procedurilor emise de Ministerul Sănătatii.

Este interzis  contactul cu alte persoane sau iesirea din domiciliu până la trecerea celor 14 zile de autoizolare și obținerea avizului epidemiologic. Conform Normelor Metodologice, medicul de familie poate acorda concediu medical pentru 14 zile persoanelor care au nevoie de acesta la locul de muncă sau școală, pe baza unui certificat eliberat de către direcțiile de sănătate publică în care se va menționa durata perioadei de carantină. Certificatul eliberat de direcțiile de sănătate publică poate fi ridicat de aparținătorii persoanei aflate în carantină. Certificatul de concediu medical în caz de carantina se poate elibera și la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară.  Durata  concediilor pentru carantină nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni. Medicul de familie va menționa în certificatul medical perioada de carantină stabilită de direcțiile de sănătate publică (nu se aplică restricția de 10 zile valabilă pentru concediul și indemnizația pentru incapacitate temporara de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii )”, a transmis DSP Gorj.

Articole recomandate

Vor începe lucrările de modernizare a Căii Eroilor în martie

admin

Decor nou pentru sărbătorile de iarnă. Romanescu pune la bătaie 134 mii de lei

admin

Magazia Spitalului de Urgență Tg-Jiu, închisă de ITM

admin

Gafă de proporții a inspectorului general școlar din Gorj. A vorbit despre o școală închisă de șapte ani

admin

Femeia din Cătunele care și-a dat foc a fost transferată la Spitalul de arși din București

admin

“Dorel de Târgu Jiu” a distrus o pictură dintr-o biserică de 200 de ani

admin

Protest! „15 minute de grevă generală. Gorjul vrea drum expres!”

admin

Programul manifestărilor de 1 Decembrie. 2000 de porții de fasole cu ciolan!

admin

Hostelul din Tismana, transformat în centru pastoral

admin

Parcarea de la stadion “inaugurată” de șoferii șmecheri

admin

Investiția în amenajarea lacului de acumulare „Valea Sadului“ ar putea fi preluată de Apele Române

admin

Primul român confirmat cu coronavirus este din Gorj

admin

Concurență acerbă pe posturile de femeie de serviciu scoase la concurs de Transloc

admin

Reclamați că au ajutat o familie sărmană

admin

Fostul primar al comunei Stoina speră să revină în fruntea localității

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult