13 noiembrie 2019
Opinia Gorjului

Depozitul de cărbune din Rovinari, în sfârșit mutat

După ce ani de zile a reprezentat una din cea mai des ridicată problemă de către cetăţeni în faţa autorităţilor publice locale, praful provenit de la depozitul de cărbune din Rovinari, este pe cale de a lua sfârşit. Complexul Energetic Oltenia a finalizat noul depozit de cărbune al Carierei Miniere Roșia, mutat de lângă orașul Rovinari în extravilanul comunei vecine, Fărcășești. Astfel, poluarea zonei nu va mai fi una atât de mare.

Locuitorii orașului se plângeau că nu mai suportă praful de cărbune ridicat și purtat de vânt din zona depozitului. Nu puteau fi aerisite apartamentele sau casele și nici haine nu putea fi scoase afară, la uscat. O pulbere fină de praf de lignit se depunea peste tot. Locuitorii orașului au ieșit pe străzi și au protestat, cerând imperativ ca depozitul să fie închis.

Noul depozit de cărbune al Carierei Roșia, cea mai mare din Complexul Energetic Oltenia și chiar din țară, ar fi trebuit să fie gata încă de acum doi-trei ani. Din diferite motive, tehnice în special, depozitul nu a fost finalizat și utilajele nu au fost mutate la timp. Astfel, Ministerul Energiei a propus în fiecare toamnă din ultimii trei ani ca depozitul vechi să fie redeschis în perioada octombrie-martie pentru a putea fi folosit de Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, respectiv termocentrala din localitate.

Prin urmare, cetățenii nu au scăpat de poluare. Chiar și anul trecut oamenii au ieșit în stradă. În cele din urmă, edilii și șefii CEO au purtat discuții și s-a convenit ca administrația CEO să facă toate demersurile pentru ca lucrările să fie finalizate până în luna august a acestui an, pentru ca vechiul depozit să nu mai fie redeschis și în acesta să fie depus cărbune pentru Termocentrala Rovinari. CEO a reușit să finalizeze luna aceasta lucrările de mutare a depozitului Sorinel Boza, managerul CEO, a precizat că în cursul săptămânii viitoare va fi deschis noul depozit al Carierei Roșia.

Firma care a construit noul depozit de cărbune va sta până la finalul anului la dispoziția CEO pentru a remedia eventualele neajunsuri, astfel încât să poată intra în posesia garanției de bună execuție.

„Termenul de finalizare a lucrărilor la noul depozit de cărbune de la Cariera Roşia a rămas cel comunicat anterior autorităţilor din Rovinari, respectiv luna august 2019.

Referitor la data de 31.12.2019, aceasta reprezintă durata de valabilitate a contractului, respectiv data la care acesta încetează să producă efecte numai dacă au fost epuizate convențional sau legal toate efectele pe care contractul le produce, inclusiv cele referitoare la eventualele pretenții fondate pe clauze ale acestuia. În această perioadă, trebuie închise toate neconformitățile consemnate cu ocazia recepției și restituită parțial garanția de bună execuție, conform prevederilor legislației în vigoare. Depozitul de cărbune de la Cariera Roşia va răspunde tuturor cerinţelor de mediu şi reprezintă o prioritate pentru Complexul Energetic Oltenia. Complexul Energetic Oltenia asigură autoritatea publică a oraşului Rovinari de toată disponibilitatea pentru dialog, similar cu toate comunităţile din zonele în care societatea îşi desfăşoară activitatea“, se arată într-un comunicat al Complexului Energetic Oltenia.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Eleva mămică de la Roșia de Amaradia, cea mai deșteaptă din școală

admin

Cad pietre pe Transalpina! Drumul este verificat zilnic

admin

Pregătiri pentru începerea anului școlar

admin

Ecografii mamare gratuite oferite de Clubul Rotary din Tg-Jiu

admin

Direcția Silvică Gorj a planat 267.000 de puieţi forestieri

admin

Rezultate Evaluarea Națională (Capacitate) 2019

admin

Conducerea Primăriei Bălănești renunță la Zilele Comunei, pentru a amenaja un cabinet medical

admin

AVANSĂRI ÎN GRAD DE ZIUA PROTECȚIEI CIVILE

admin

Lucrările la Stadionul Municipal au fost finalizate. Recepția arenei sportive întârzie nejustificat

admin

CAMERE VIDEO PE MARGINEA DRUMURILOR

admin

Aparatură nouă pentru Spitalul Municipal Motru

admin

Casa Iosif Keber va fi restaurată. Proiectul a fost semnat de Consiliul Județean Gorj

admin

O vară plină de spectacole – INFINITY TÂRGU JIU

admin

Angajații de la cariera Jilț Sud nu mai vor să lucreze în zona unde a avut loc accidentul de muncă mortal

admin

MAI POATE FI MODERNIZATĂ UM SADU?

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult