Opinia Gorjului

Depozitul de cărbune din Rovinari, în sfârșit mutat

După ce ani de zile a reprezentat una din cea mai des ridicată problemă de către cetăţeni în faţa autorităţilor publice locale, praful provenit de la depozitul de cărbune din Rovinari, este pe cale de a lua sfârşit. Complexul Energetic Oltenia a finalizat noul depozit de cărbune al Carierei Miniere Roșia, mutat de lângă orașul Rovinari în extravilanul comunei vecine, Fărcășești. Astfel, poluarea zonei nu va mai fi una atât de mare.

Locuitorii orașului se plângeau că nu mai suportă praful de cărbune ridicat și purtat de vânt din zona depozitului. Nu puteau fi aerisite apartamentele sau casele și nici haine nu putea fi scoase afară, la uscat. O pulbere fină de praf de lignit se depunea peste tot. Locuitorii orașului au ieșit pe străzi și au protestat, cerând imperativ ca depozitul să fie închis.

Noul depozit de cărbune al Carierei Roșia, cea mai mare din Complexul Energetic Oltenia și chiar din țară, ar fi trebuit să fie gata încă de acum doi-trei ani. Din diferite motive, tehnice în special, depozitul nu a fost finalizat și utilajele nu au fost mutate la timp. Astfel, Ministerul Energiei a propus în fiecare toamnă din ultimii trei ani ca depozitul vechi să fie redeschis în perioada octombrie-martie pentru a putea fi folosit de Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, respectiv termocentrala din localitate.

Prin urmare, cetățenii nu au scăpat de poluare. Chiar și anul trecut oamenii au ieșit în stradă. În cele din urmă, edilii și șefii CEO au purtat discuții și s-a convenit ca administrația CEO să facă toate demersurile pentru ca lucrările să fie finalizate până în luna august a acestui an, pentru ca vechiul depozit să nu mai fie redeschis și în acesta să fie depus cărbune pentru Termocentrala Rovinari. CEO a reușit să finalizeze luna aceasta lucrările de mutare a depozitului Sorinel Boza, managerul CEO, a precizat că în cursul săptămânii viitoare va fi deschis noul depozit al Carierei Roșia.

Firma care a construit noul depozit de cărbune va sta până la finalul anului la dispoziția CEO pentru a remedia eventualele neajunsuri, astfel încât să poată intra în posesia garanției de bună execuție.

„Termenul de finalizare a lucrărilor la noul depozit de cărbune de la Cariera Roşia a rămas cel comunicat anterior autorităţilor din Rovinari, respectiv luna august 2019.

Referitor la data de 31.12.2019, aceasta reprezintă durata de valabilitate a contractului, respectiv data la care acesta încetează să producă efecte numai dacă au fost epuizate convențional sau legal toate efectele pe care contractul le produce, inclusiv cele referitoare la eventualele pretenții fondate pe clauze ale acestuia. În această perioadă, trebuie închise toate neconformitățile consemnate cu ocazia recepției și restituită parțial garanția de bună execuție, conform prevederilor legislației în vigoare. Depozitul de cărbune de la Cariera Roşia va răspunde tuturor cerinţelor de mediu şi reprezintă o prioritate pentru Complexul Energetic Oltenia. Complexul Energetic Oltenia asigură autoritatea publică a oraşului Rovinari de toată disponibilitatea pentru dialog, similar cu toate comunităţile din zonele în care societatea îşi desfăşoară activitatea“, se arată într-un comunicat al Complexului Energetic Oltenia.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Ce secții ale Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu vor fi modernizate

admin

8 Martie. Ziua Femeii. Tradiții și obiceiuri

admin

Târgu Jiu în 2021: terase și baruri în loc de magazine second-hand.

admin

Operele din piatră ale lui Brâncuși vor fi curățate în această primăvară

admin

Circulație închisă pe DN67 C Transalpina. Vezi de ce!

admin

Sofia Chiţoran, bunica de 83 de ani angajată ca femeie de serviciu la grădiniţă, nu vrea să renunțe la slujbă

admin

Campania de strângere de fonduri încheiată cu succes pentru echipa de robotică „Technogods“

admin

Angajații de la cariera Jilț Sud nu mai vor să lucreze în zona unde a avut loc accidentul de muncă mortal

admin

Impozite de câteva ori mai mari în comuna Schela

admin

Cresc impozitele și taxele în municipiul Târgu Jiu

admin

Peste 1,4 milioane de lei a alocat Consiliul Județean Gorj pentru a lupta împotriva pandemiei

admin

Amenzi de peste 25 mii de lei aplicate de CJPC Gorj. Fructe cu mucegai, la vânzare!

admin

A venit din Venezuela ca să se căsătorească la Târgu Jiu

admin

Pesta porcină din județele vecine închide cel mai mare târg de animale din Oltenia

admin

Județul Gorj, fruntaș la nivel național la tăierile ilegale de arbori

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult