Opinia Gorjului

CEO a obținut 500 de milioane de euro pentru plata certificatelor de emisii poluante

Complexul Energetic Oltenia a semnat, vineri, contractele de finanţare cu şase bănci pentru credite în valoare totală de 500 de milioane de lei, necesare pentru plata certificatelor de emisii poluante, a declarat, miercuri, Sorin Boza, preşedintele Directoratului companiei, la Forumul Energiei.

„Vineri am semnat contractele. Din punctul meu de vedere este o reuşită, întrucât procesul a fost foarte dificil pentru că am negociat cu fiecare dintre cele şase bănci. Cererile de finanţare au fost trimise şi deja fondurile au fost accesate începând de luni dimineaţă. Creditul a fost luat numai pentru achiziţia de certificate de emisii, era singura soluţie să putem plăti aceste certificate”, a arătat Boza, conform AGERPRES. CE Oltenia trebuie să achiziţioneze certificatele aferente anului trecut până la data de 1 mai.

În total, compania trebuie să plătească 1,4 miliarde de lei pentru certificatele de anul trecut, echivalentul a 40% din cifra de afaceri, şi a cumpărat deja titluri de 900 de milioane de lei din fonduri proprii, a mai spus oficialul companiei.

Iniţial, Boza a refuzat să precizeze care sunt cele şase bănci, dar apoi a arătat că, printre ele, se numără BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania şi „alte bănci mari”.

„Important este că băncile au avut încredere în noi. Nu a fost un credit sindicalizat, unde o bancă este coordonator şi negociatorul principal. În cazul acesta, au fost şase bănci independente, şase analize de risc, şase negocieri directe şi şase contracte”, a adăugat Boza.

În urmă cu două săptămâni, el declarase, pentru AGERPRES, că producătorul de energie era în discuţii, pe ultima sută de metri, cu şase bănci pentru a accesa un credit necesar pentru plata certificatelor de emisii.

Întrebat dacă există riscul ca CE Oltenia să intre în insolvenţă, în condiţiile în care nu va primit creditul pe care îl doreşte, oficialul companiei a răspuns că acest lucru nu se va întâmpla.

„CE Oltenia este departe de insolvenţă, este o companie puternică şi nu avem nicio datorie. Pe de altă parte, suntem încrezători că vom lua acest credit”, a mai spus Boza.

El şi-a arătat speranţa ca, până la finele acestui an, să fie implementat mecanismul de piaţă de capacitate, un instrument menit să sprijine producătorii pe cărbune.

„Acest mecanism este implementat în toate statele europene şi nu reprezintă ajutor de stat”, a subliniat şeful CE Oltenia.
Practic, este vorba de anumite capacităţi de rezervă pe care unii producători le ţin pregătite pentru cazul în care ar trebui să intre în funcţiune şi să acopere deficite pe anumite intervale. Aceşti producători ar urma să primească o remuneraţie suplimentară faţă de preţul propriu-zis al energiei.

Ministerul Energiei a lansat la începutul acestui an o licitaţie pentru un consultant care să vină cu o strategie privind implementarea acestui instrument în România.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Angajații de la CEO vor salarii mai mari

admin

ANAF modifică procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile cetăţenilor

admin

Carierele miniere din cadrul CEO care se vor închide în următorii ani

admin

Aproape 100 de mineri lucrează la fostele mine de subteran din Gorj

admin

Jumătate din excavatoarele carierei Jilț Sud sunt blocate de lipsa fronturilor de lucru

admin

Încă 25 de salariați de la CEO au cerut să fie disponibilizări

admin

Sindicaliștii din FNME se pregătesc de pichetarea sediului Guvernului

admin

Zeci de angajați de la CEO au apelat la cabinetele private pentru obținerea avizelor medicale

admin

Când își vor primi angajații din cadrul CEO drepturile prevăzute pentru luna decembrie

admin

Noi resurse de gaze descoperite de OMV Petrom în Gorj

admin

Conflict între sindicaliștii din CEO. „S-a ținut toată Federația în stand-by din iunie și până în acum“

admin

Cărbunele asigură încă o pondere importantă în mixtul de producţie de energie electrică din România

admin

Boza: „Mecanismul de sprijin este pentru a acoperi banii pe care CEO nu îi poate obţine prin preţ”

admin

S-a aprobat legislația privind plafonarea preţului gazelor din producţia interna la preţul de 68 lei/MWh

admin

Dragnea, față în față cu sindicaliștii din CEO

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult