Opinia Gorjului

Când începe Postul Paştelui în 2021? Ce dezlegări ai de-a lungul celor 40 de zile

Paștele ortodox pică anul acesta este pe data de 2 mai, iar Paștele catolic pică pe 4 aprilie. Creștinii se pregătesc pentru postul Paștelui, care durează 40 de zile, inclusiv cu Săptămâna Patimilor. 

Paștele pică în calendar ortodox 2021 pe data de 2 mai. Înainte de Paște, creștinii țin Postul Mare, perioadă care face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei.

Potrivit credinței populare, postul Paștelui este împărțit în două perioade: postul Păresimilor și postul Paștelui. În acest an, postul Paștelui începe pe data de 15 martie și se încheie pe 1 mai, deoarece pe 2 mai se serbează Paștele 2021.

Postul Păresimilor se ține până în Duminica de Florii, iar postul Paștelui reprezintă ultima săptămână, Săptămâna Mare. Duminică, pe 7 martie 2021, este lăsata secului de carne. Timp de încă o săptămână de acum, creștinii mai au voie să consume brânză. Duminică, 14 martie 2021, este lăsata secului de brânză, iar din 15 martie începe perioada postului Paștelui. La o săptămână, pe 22 februarie, este și lăsatul secului de lactate, astfel că, în postul Paștelui nu se consumă brânză și nici lapte.

Ce nu se consumă în postul Paștelui și ce dezlegări sunt

În postul Paștelui, creștin ortodocșii adoptă o atitudine spirituală, se roagă și își curăță sufletul, dar nici nu consumă alimentele interzise precum: carne, brânză, ouă, lapte și pește.

Pe durata postului există și dezlegări la pește, zile în care cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegări la pește sunt: În ziua de Praznicul Bunei Vestiri – pe 25 martie; De Florii – în duminica dinaintea Paștelui.

Ce nu ai voie să faci în postul Paștelui 2021

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc. Fără nunți și botezuri în Postul Paștelui Pe toată perioada Postului Paștelui nu se fac nunți și botezuri. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne, în Săptămâna Luminată.

În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel, în această perioadă petrecerile sunt considerate nepotrivite. Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni. Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului. Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale: unul cu dată fixă, echinocțiul de primăvară, iar celălalt cu dată schimbătoare, luna plină.

Sursa Cancan

Articole recomandate

O româncă a recunoscut că și-a înjunghiat soțul austriac ”din întâmplare”, în timp ce îi gătea o gustare

admin

Vine al treilea val de relaxare!

admin

Coronavirus 15 iulie. 641 noi infectări pe teritoriul României în ultimele 24 de ore

admin

Coronavirus în România, 10 iunie. Bilanțul infectărilor a ajuns la 20.945. Din cauza COVID-19 și-au pierdut viața 1.360 persoane

admin

Avertisment de la Poliție! ”Analizați cu atenție ofertele foarte tentante”

admin

Meci de infarct la Fed Cup! Simona Halep, victorie de senzație în fața Carolinei Garcia. România – Franța 2-1

admin

Cât va dura pandemia de coronavirus! Un document secret a scăpat în presa din Marea Britanie

admin

”Au fost respectate prevederile privind operarea”

admin

Tragedie fără margini în Hunedoara! Un bebeluș a murit în urma unui grav accident. Copilul era în brațele bunicii sale

admin

FOTO | Ludovic Orban, fotografiat în timp ce fuma cu masca de protecție sub bărbie!

admin

O fată de 15 ani din Slatina s-a sinucis după ce a aflat că i s-a făcut un cont fals de Facebook. Ce a găsit pe acea pagină despre ea întrece orice imaginație

admin

“Gheorghe Dincă nu cooperează decât dacă e în favoarea lui”

admin

Un român a violat o fetiță, apoi a bătut-o până a omorât-o! S-a întâmplat în Italia

admin

Un polițist din Timiș a fost împușcat mortal în timpul unei misiuni. Suspectul este căutat

admin

Coronavirus România, 21 octombrie. 69 de decese, înregistrate în ultimele 24 de ore

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult