15 noiembrie 2019
Opinia Gorjului

Campionul la atletism care se antrenează pe aleile parcului din Tg-Jiu

Adrian Garcea, în vârstă de 20 de ani, este unul dintre cei mai valoroși sportivi din județul Gorj. Acesta este campion naţional la atletism, la proba de 3.000 de metri, şi vicecampion naţional la 1.500 de metri. A reușit s ajungă la aceste performanțe deosebite, după ce s-a antrenat în ultimii trei ani în Parcul Central din Târgu Jiu, lângă operele lui Constantin Brâncuşi, pentru că lucrările de construcţie la stadionul din Târgu Jiu nu s-au finalizat. Mai mult decât atât, din cauza condițiilor de antrenament, sportivul s-a accidentat și nu s-a mai putut pregăti timp de un an.

De multe ori s-a întâmplat să fie împins de cei aflaţi în parc, pentru că nu era lăsat să treacă pe alei. De asemenea, Adrian a fost în pericol să fie lovit de crengile care se desprindeau din copaci. De trei ani de zile se pregătește în acest fel. „Sperăm să se termine stadionul şi să ne pregătim în condiţii normale. Ne pregătim dimineaţa, pentru că parcul este mai gol şi putem să alergăm. După-masă, vin foarte mulţi oameni şi nu avem pe unde să alergăm. Câteodată ne împingem cu oamenii, că nu ne lasă să trecem. Sunt condiiţii mai dificile de pregătire. În urmă cu câteva luni, când a nins, în parc a fost dezastru pentru că s-au rupt crengile. A picat o creangă foarte mare chiar lângă sora mea. A avut noroc că nu a fost atinsă.

Este greu să te pregăteşti în parc. Sunt cu ochii în sus la crengile care se mai rup şi  pe care trebuie să le eviţi. Nu avem vestiar în care să ne schimbăm. Gecile le punem în crengile copacilor, iar câteodată nu le mai găsim. Din cauza asfaltului dur, muşchii s-au desprins de pe tibie şi este foarte greu să calci. Am avut şi accidentări, iar un an de zile nu m-am putut pregăti“, ne mărturiseşte campionul.

„Mă antrenam cu fetele şi nu puteam să ţin ritmul cu ele“

Adrian Garcea a început atletismul în urmă cu aproximativ cinci ani, fiind descoperit de Ion Bură, antrenor emerit. „Sora mea făcea atletism şi am venit să o iau de la un antrenament, iar domnul profesor m-a văzut şi m-a întrebat dacă vreau să mă pregătesc şi eu. La început am fost nehotărât, dar pe urmă m-a convins. Sora
îmi povestea că este foarte greu, mai ales până se obişnuieşte organismul.
Atunci terminam clasa a VIII-a şi îmi căutam gazdă. Am făcut două – trei antrenamente. A fost greu la început, mai ales că mă antrenam cu fetele şi nu puteam să ţin ritmul cu ele. Mi se părea foarte greu“, ne povesteşte Adrian începuturile sale sportive.

A doborât două recorduri naționale

Rezultatele importante au început să apar după aproximativ un an de zile. La vârsta de 15 ani, la Campionatul European de juniori II, a obţinut medalia de bronz. „Nu îmi dădeam seama ce înseamnă rezultatul acesta“, ne spune Adrian. În urmă cu doi ani, s-a clasat pe locul II cu echipa României la Campionatul Mondial de
alergare montană, care s-a desfăşurat în Italia. Primul loc a fost ocupat de echipa Ugandei. „A fost o surpriză frumoasă, pentru că nu se aştepta nimeni să ne clasăm atât de sus“, ne mărturiseşte Adrian Garcea. Anul trecut, atletul gorjean a reuşit să obţină recordul naţional la Juniori I, la proba de 3.000 de metri în aer liber. Recordul precedent era de 8,05 şi Adrian a obţinut un timp de 8:02. Sportivul a reuşit să doboare şi recordul naţional la Juniori şi în sală şi a fost la doar trei secunde de recordul european.

Vrea să alerge la olimpiadă

Cel mai bun rezultat l-a obţinut în acest an, când a devenit campion naţional la seniori şi tineret, la proba de 3.000 de metri sală şi vicecampion naţional la seniori şi tineret la proba de 1.500 de metri. „Vreau să fac în acest an un sezon foarte bun. Îmi doresc să obţin un rezultat foarte bun la Campionatul European de Tineret. Vreau să fac o surpriză mare acolo şi să obţin un timp foarte bun pentru România“, a precizat Adrian Garcea.

Tânărul este în ultimul an de liceu şi se pregăteşte de susţinerea bacalaureatului: „Vreau să obţin note bune la examenul de bacalaureat şi să reuşesc să intru la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport“. Ţelul lui Adrian Garcea este să ajungă la Jocurile Olimpice de anul viitor, care vor avea loc în Tokyo, şi să alerge la proba de 1.500 metri.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Pandurii Târgu-Jiu a fost învinsă acasă

admin

Pandurii Târgu Jiu așteaptă banii. Romanescu : Primăria nu are niciun fel de obligații!

admin

FOTO Autocamion cuprins de flăcări din mers

admin

Amenințat de către propriul fiu

admin

Și-a bătut concubina

admin

Economia de piata 05 03 2019

admin

Concurs pentru postul de purtător de cuvânt al Poliției Gorj

admin

Pandurii și ”clona” s-au duelat acasă. Scorul a fost egal

admin

A demisionat din funcția de vicepreședinte PSD Gorj la o zi după ce a fost ales

admin

Două echipe Pandurii în Liga a II-a

admin

Doi primari ALDE și PSD participă la protestul „România vrea autostrăzi”

admin

Bătrân bătut de fiul său

admin

Pandurii a remizat în deplasare cu CS Mioveni

admin

FOTO Percheziții în Gorj într-un dosar de trafic de droguri

admin

O nouă bază sportivă în Târgu Jiu. Unde va fi realizată

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult