Opinia Gorjului

Campionul la atletism care se antrenează pe aleile parcului din Tg-Jiu

Adrian Garcea, în vârstă de 20 de ani, este unul dintre cei mai valoroși sportivi din județul Gorj. Acesta este campion naţional la atletism, la proba de 3.000 de metri, şi vicecampion naţional la 1.500 de metri. A reușit s ajungă la aceste performanțe deosebite, după ce s-a antrenat în ultimii trei ani în Parcul Central din Târgu Jiu, lângă operele lui Constantin Brâncuşi, pentru că lucrările de construcţie la stadionul din Târgu Jiu nu s-au finalizat. Mai mult decât atât, din cauza condițiilor de antrenament, sportivul s-a accidentat și nu s-a mai putut pregăti timp de un an.

De multe ori s-a întâmplat să fie împins de cei aflaţi în parc, pentru că nu era lăsat să treacă pe alei. De asemenea, Adrian a fost în pericol să fie lovit de crengile care se desprindeau din copaci. De trei ani de zile se pregătește în acest fel. „Sperăm să se termine stadionul şi să ne pregătim în condiţii normale. Ne pregătim dimineaţa, pentru că parcul este mai gol şi putem să alergăm. După-masă, vin foarte mulţi oameni şi nu avem pe unde să alergăm. Câteodată ne împingem cu oamenii, că nu ne lasă să trecem. Sunt condiiţii mai dificile de pregătire. În urmă cu câteva luni, când a nins, în parc a fost dezastru pentru că s-au rupt crengile. A picat o creangă foarte mare chiar lângă sora mea. A avut noroc că nu a fost atinsă.

Este greu să te pregăteşti în parc. Sunt cu ochii în sus la crengile care se mai rup şi  pe care trebuie să le eviţi. Nu avem vestiar în care să ne schimbăm. Gecile le punem în crengile copacilor, iar câteodată nu le mai găsim. Din cauza asfaltului dur, muşchii s-au desprins de pe tibie şi este foarte greu să calci. Am avut şi accidentări, iar un an de zile nu m-am putut pregăti“, ne mărturiseşte campionul.

„Mă antrenam cu fetele şi nu puteam să ţin ritmul cu ele“

Adrian Garcea a început atletismul în urmă cu aproximativ cinci ani, fiind descoperit de Ion Bură, antrenor emerit. „Sora mea făcea atletism şi am venit să o iau de la un antrenament, iar domnul profesor m-a văzut şi m-a întrebat dacă vreau să mă pregătesc şi eu. La început am fost nehotărât, dar pe urmă m-a convins. Sora
îmi povestea că este foarte greu, mai ales până se obişnuieşte organismul.
Atunci terminam clasa a VIII-a şi îmi căutam gazdă. Am făcut două – trei antrenamente. A fost greu la început, mai ales că mă antrenam cu fetele şi nu puteam să ţin ritmul cu ele. Mi se părea foarte greu“, ne povesteşte Adrian începuturile sale sportive.

A doborât două recorduri naționale

Rezultatele importante au început să apar după aproximativ un an de zile. La vârsta de 15 ani, la Campionatul European de juniori II, a obţinut medalia de bronz. „Nu îmi dădeam seama ce înseamnă rezultatul acesta“, ne spune Adrian. În urmă cu doi ani, s-a clasat pe locul II cu echipa României la Campionatul Mondial de
alergare montană, care s-a desfăşurat în Italia. Primul loc a fost ocupat de echipa Ugandei. „A fost o surpriză frumoasă, pentru că nu se aştepta nimeni să ne clasăm atât de sus“, ne mărturiseşte Adrian Garcea. Anul trecut, atletul gorjean a reuşit să obţină recordul naţional la Juniori I, la proba de 3.000 de metri în aer liber. Recordul precedent era de 8,05 şi Adrian a obţinut un timp de 8:02. Sportivul a reuşit să doboare şi recordul naţional la Juniori şi în sală şi a fost la doar trei secunde de recordul european.

Vrea să alerge la olimpiadă

Cel mai bun rezultat l-a obţinut în acest an, când a devenit campion naţional la seniori şi tineret, la proba de 3.000 de metri sală şi vicecampion naţional la seniori şi tineret la proba de 1.500 de metri. „Vreau să fac în acest an un sezon foarte bun. Îmi doresc să obţin un rezultat foarte bun la Campionatul European de Tineret. Vreau să fac o surpriză mare acolo şi să obţin un timp foarte bun pentru România“, a precizat Adrian Garcea.

Tânărul este în ultimul an de liceu şi se pregăteşte de susţinerea bacalaureatului: „Vreau să obţin note bune la examenul de bacalaureat şi să reuşesc să intru la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport“. Ţelul lui Adrian Garcea este să ajungă la Jocurile Olimpice de anul viitor, care vor avea loc în Tokyo, şi să alerge la proba de 1.500 metri.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Pe Defileul Jiului a început să ningă

admin

ITM a amendat Clubul Pandurii Târgu Jiu

admin

Protest la Simulare Evaluarea Națională 2019. Consiliul Național al Elevilor îi îndeamnă pe elevii de clasele a VII-a și a VIII-a să dea foaia goală

admin

Bălăeț va rămâne în aparatul propriu

admin

Concert CARLA’S DREAMS și 5GANG, la Târgu Jiu

admin

Modernizarea UM Sadu, o certitudine

admin

Pugilistul gorjean Alex Gabroveanu, la o nouă victorie prin K.O.

admin

Competiție sportivă europeană, la Târgu Jiu. 300 de participanți sunt așteptați în orașul lui Brâncuși

admin

Astenia de primăvară te poate afecta și pe tine

admin

CSM Târgu Jiu: STABILITATE și apoi performanță

admin

CSM Târgu-Jiu joacă în Cupa României 3×3 la baschet masculin

admin

A intrat cu mașina în magazin

admin

FORD RABLA 2019: Aduceți mașinile rulate și plecați cu una nou nouță!

admin

Pandurii a remizat în deplasare cu CS Mioveni

admin

Cercetat pentru furt de motorină

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult