29 martie 2020
Opinia Gorjului

Atenție la cetățenii care revin acasă din diaspora

Primarii gorjeni, angrenați în “lupta” împotriva răspândirii coronavirusului. Autoritățile județene susțin că în această perioadă este important, ca în județ, edilii să aibă o situație clară a cetățenilor care revenin acasă. Între timp Spitalul Județean de Urgențe din Târgu Jiu se pregătește să primească eventuali suspecți.

După o primă alertă fără urmări, din fericire, autoritățile județene au adoptat un plan de aplicarea a măsurilor preventive. Prefectul județului face apel la calm, în prezent în Gorj situația fiind sub control. “Vreau să fac unele clarificări cu privire la cele două situații potențiale, autoizolarea la domiciliu, respectiv instituirea carantinei. Când vorbim de autoizolare, este vorba de o persoană care nu este bolnavă, nu este purtătoare de virus COVID-19 și care vine dintr-o zonă a unei țări unde nu au fost luate măsuri de carantinare.

Această persoană nu este bolnavă și se aplică măsura autoizolării la domiciliu pentru a preveni extinderea virusului dacă modalitatea de manifestare individuală este asimptomatică. În ceea ce privește măsura de instituire a carantinei, aceasta se aplică persoanelor care vin din regiunile unor țări unde s-a instituit carantina. Ele sunt considerate persoane sănătoase și carantina se instituie având în vedere că provin din acea localitate unde s-a luat măsura carantinei. În cazul în care apare o confirmare a existenței COVID-19, persoanele respective sunt transportate la Secția de Boli Infecțioase sau la unul dintre spitalele din țară, desemnate pentru a gestiona aceste probleme de tratament în cazul Coronavirusului. Fac un apel la calm.

În județul Gorj nu este deocamdată niciun pericol în aceste sens. Persoanele care se află în autoizolare nu manifestă simptome care ar putea să ne conducă spre o considerare că există Coronavirus. Am adoptat în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență un plan de măsuri integrat privind aplicarea măsurilor preventive și în caz de intervenție dacă vom avea astfel de cazuri. În acest moment nu sunt motive de îngrijorare” a declarat prefectul județului Cristinel Rujan.

Diaspora vine acasă!

Autoritățile cunosc situația reală, principala sursă de răspândire a virusului fiind prin intermediul persoanelor care revin în țară. “Este foarte important ca cei care vin dintr-o țară afectată de coronavirus să anunțe medicul de familie, autoritățile locale și DSP-ul, pentru a ști din ce regiune vine și ce regim trebuie aplicat în ceea ce privește respectiva persoană. Este foarte greu ca aceste persoane să fie identificate cu privire la locul de unde au plecat și traseul pe care l-au urmat. Măsurile luate la nivel național, atât pe aeroporturi, cât și la trecerile terestre de frontieră se bazează pe declarația exclusivă a persoanei care intră în România” a mai declarat prefectul.

Primarii, la apel!

Conducerea județului susține că se vor lua măsuri și în județ.  În acest sens edilii sunt rugați să intervină și să anunțe DSP-ul în cazul în care sunt persoane considerate pericol. “Miercuri o să avem o discuție și cu primarii, la ora 11, pentru a le comunica planul de măsuri. În mediul rural, fiind comunități mici, primarii împreună cu asistenții medicali, cu medicii de familie și centrele de permanență acolo unde există, cam știu dinamica populației, unde sunt plecați sau dacă se întorc. Chiar discutam cu un primar care spunea că are informații că în următoarele două săptămâni, anumite persoane se întors acasă din Italia și Spania. Vrem să găsim un mod de comunicare astfel încât atunci când au informații că persoane se întorc acasă din zona Italiei sau alte zone afectate de virus, să comunice către DSP sau către noi”, a declarat șeful județului Cosmin Popescu.

SJU Târgu Jiu face achiziții

Între timp Spitalul Județean de Urgențe din Târgu Jiu își reînnoiește stocurile de dezinfectant și echipamente medicale de protecție. “În ceea ce privește materialele de protecție, fie că vorbim de mănuși, măști, botoși, halate de unică folosință sau combinezoane, avem pe stoc, iar în cursul zilei de marți au ajuns aproximativ 20.000 de măști de protecție la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. La fel și 200 de combinezoane. Asigurăm tot fluxul de medicamente, am suplimentat și dezinfectanții, astfel încât fiecare secție din spital să aibă toate aceste produse necesare în această perioadă” a declarat președintele Consiliului Județean Cosmin Popescu.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Investiția de la Hurezani, finalizată. S-au cheltuit 200 de milioane de euro!

admin

Polițiștii îi păzesc pe oameni să nu iasă din case

admin

O prezicătoare a ajuns în arest după ce a păcălit o motreancă

admin

Directoarele din Primărie, care au primit calificatul „Nesatisfăcător“, în concediu de medical. Contestă în instanță calificativul

admin

Investițiile în hidrocentralele de pe Defileul Jiului ar putea să continue

admin

Hoți minori, prinși după declanșarea sistemului de alarmare

admin

Vindea lichid de parbriz drept alcool sanitar!

admin

Beat și fără permis, la volanul unui autoturism

admin

Accident la Lelești cu 4 victime

admin

Muzeul Tezaurului de la Tismana, afectat de inundații. Se lucrează la remedierea stricăciunilor

admin

Ultimul hop a fost trecut. A fost finalizată documentația pentru exproprierea ultimei case de pe varianta ocolitoare a municipiului Tg-Jiu

admin

Balastierele din Gorj luate la control

admin

Amenzi de peste 17.000 aplicare de inspectorii D.S.V.S.A. Gorj

admin

Mașină de poliție, parcată pe un loc rezervat mașinilor persoanelor cu handicap

admin

150 de amenzi aplicate în doar trei zile de către polițiștii gorjeni transportatorilor de persoane și mărfuri

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult