22 septembrie 2019
Opinia Gorjului

ANAF modifică procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile cetăţenilor

ANAF propune, într-un proiect de ordin pus în dezbatere publică, procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice, precum şi o serie de formulare care au legătură cu aceasta.

Potrivit dispoziţiilor art.107 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nedepunerea declaraţiei de impunere dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a creanţelor fiscale prin decizie de impunere.

Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, au fost modificate prevederile titlului IV din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, fiind reglementat un nou mecanism de declarare şi plată a impozitului pe venit. Astfel, pentru îndeplinirea obligaţiilor declarative în cazul veniturilor realizate de persoanele fizice începând cu anul fiscal 2018, contribuabilii au obligaţia completării şi depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, potrivit art.120 şi art.122 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Având în vedere faptul că, noul mecanism de stabilire a impozitului pe venit (autoimpunere) nu mai presupune emiterea de către organul fiscal a deciziilor de impunere anuală (formularele 250 şi 251) pentru veniturile realizate de persoanele fizice începând cu anul fiscal 2018, se impune actualizarea unor dispoziţii procedurale privind stabilirea din oficiu a impozitului anual datorat (spre exemplu dispoziţiile privind sursele de extragere a informaţiilor utilizate la întocmirea listei persoanelor care urmează a fi impuse din oficiu).

Totodată, având în vedere faptul că, modificările legislative au vizat atât modul de stabilire a venitului/câştigului net anual impozabil, cât şi termenele de plată a impozitului pe venit, se impune şi actualizarea corespunzătoare a modelului şi conţinutului formularelor 256 “Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice” şi 257 ”Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice“.

Proiect de ordin propune următoarele: aprobarea procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice; aprobarea modelului şi conţinutului formularului ”Referat privind estimarulea bazei de impozitare a veniturilor persoanelor fizice”; aprobarea modelului şi conţinutului formularului 256 “Decizie de impunere dinmoficiu a veniturilor persoanelor fizice”; aprobarea modelului şi conţinutului formularului 257 ”Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice“.

Modelul şi conţinutul formularelor “Notificare privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere” şi “Notificare privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere conform art.107 alin.(5) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală”, au fost aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.3695/2016, cu modificările şi completările ulterioare.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Hotărâre de guvern importantă pentru funcționarea CEO. Păduri scoase din fondul forestier, pentru exploatarea cărbunelui

admin

Dragnea, față în față cu sindicaliștii din CEO

admin

Certificatele CO2, subiect de carte pentru Boza

admin

Pierdere de 600 de milioane la CEO. Vîlceanu: „Compania ar fi aproape de final”

admin

S-a aprobat legislația privind plafonarea preţului gazelor din producţia interna la preţul de 68 lei/MWh

admin

Studenți de la Politehnică, în vizită la termocentrala Rovinari. CEO încearcă să atragă tineri specialiști

admin

Gorjeanul Marius Dumitrașcu pleacă din Ministerul Energiei. Dăncilă l-a eliberat din funcție

admin

CCR a decis! Legea bugetului este constituțională. Klaus Iohannis o retrimite totuși Parlamentului spre reexaminare

admin

Zeci de angajați de la CEO au apelat la cabinetele private pentru obținerea avizelor medicale

admin

Propunere legislativă pe tema reducerii vârstei de pensionare a angajaților CEO. Dan Vîlceanu : Mă aștept ca acest proiect de lege să fie votat de toți parlamentarii de Gorj

admin

CEO va relua plata impozitelor către primării

admin

Cărbunele asigură încă o pondere importantă în mixtul de producţie de energie electrică din România

admin

AFACERI LICHIDATE DE REGISTRUL COMERȚULUI

admin

O nouă hotărârea de guvern în favoarea carierei Roșia. Ce decizie a fost luată

admin

Când pleacă Boza de la CEO

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult