Opinia Gorjului

Ajutor de peste 250 de milioane de euro pentru CE Oltenia pentru achiziționarea certificatelor de carbon

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de marţi, Ordonanţa de Urgenţă prin care Complexul Energetic Oltenia primeşte 1,2 miliarde de lei pentru achiziţionarea certificatelor de dioxid de carbon aferente anului 2019, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, remis, miercuri, AGERPRES.

Aceasta după ce, pe 30 decembrie 2019, Guvernul a aprobat un memorandum care prevede planul de măsuri necesar achiziţionării certificatelor de emisii, cu care avea ca temă “Împuternicirea Ministerului Finanţelor Publice să acorde un aviz de principiu privind posibilitatea acordării unui împrumut din Trezorerie în valoarea de 1.200 milioane lei Societăţii Complexul Energetic Oltenia, sub forma unui ajutor de salvare după parcurgerea etapelor prevăzute de legislaţia aplicabilă privind ajutoarele de stat şi după obţinerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene”.

Tot atunci a fost aprobată transmiterea documentaţiei de prenotificare şi notificarea către Comisia Europeană a propunerii României de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia, urmând ca în termen de 6 luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia fie să ramburseze împrumutul acordat, fie să prezinte un Program de Restructurare pe care Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri îl va notifica Comisiei Europene în vederea obţinerii unui ajutor de stat pentru restructurare.

În baza memorandumului, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a înaintat Consiliului Concurenţei, în data de 16 ianuarie 2019, documentaţia de prenotificare către Comisia Europeană a propunerii României de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia. “Acordarea ajutorului de stat va permite companiei să-şi continue activitatea, în paralel cu implementarea unui ambiţios program de decarbonare şi de restructurare care să conducă la diversificarea mixului energetic al companiei, prin implementarea unor proiecte de trecere de pe cărbune pe gaze şi surse regenerabile de energie”, se mai arată în comunicat.

Conform angajamentelor asumate, CEO va trebui să aibă în vedere următoarele investiţii majore: construcţia a trei parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de circa 300 MW pe depozitele de zgură şi cenuşă închise aferente termocentralelor Rovinari, Turceni şi Işalniţa; construcţia unui bloc nou în cogenerare de 200 MW pe gaz natural la SE Craiova, construcţia unui bloc de 400 MW pe gaz natural la SE Turceni, precum şi construcţia a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la SE Işalniţa, în paralel cu eficientizarea activităţilor de exploatare şi producere.

Articole recomandate

Gorjeanul Marius Dumitrașcu pleacă din Ministerul Energiei. Dăncilă l-a eliberat din funcție

admin

140 de localnici din Roșia de Amaradia au primit uzufruct de la CEO

admin

Pârvulescu și Roșca au rămas singuri în cursa pentru președinția FNME

admin

Zeci de grefieri din Gorj protestează în București

admin

Carierele miniere din cadrul CEO care se vor închide în următorii ani

admin

Cariera Roșia poate să funcționeze și fără autorizația de mediu. Cum este posibil

admin

Peste 1.000 de salariați de la CEO suferă de probleme cardio-vasculare

admin

Primăria Târgu Jiu, în colaps financiar! Marcel Romanescu pune lacătul pe ușă la 1 septembrie

admin

România poate deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană

admin

Zona Olteniei a epuizat bugetul pentru panourile fotovltaice în patru ore. Au fost depuse peste 2700 de proiecte

admin

Când pleacă Boza de la CEO

admin

CCR a decis! Legea bugetului este constituțională. Klaus Iohannis o retrimite totuși Parlamentului spre reexaminare

admin

Facturi mai mari la energie, începând cu 1 iulie

admin

Hotărâre de guvern importantă pentru funcționarea CEO. Păduri scoase din fondul forestier, pentru exploatarea cărbunelui

admin

Întârzieri salariale la CEO. „Oamenii sunt nemulțumiți și se tot întreabă ce se întâmplă cu CEO“

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult