Opinia Gorjului

Ajutor de peste 250 de milioane de euro pentru CE Oltenia pentru achiziționarea certificatelor de carbon

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de marţi, Ordonanţa de Urgenţă prin care Complexul Energetic Oltenia primeşte 1,2 miliarde de lei pentru achiziţionarea certificatelor de dioxid de carbon aferente anului 2019, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, remis, miercuri, AGERPRES.

Aceasta după ce, pe 30 decembrie 2019, Guvernul a aprobat un memorandum care prevede planul de măsuri necesar achiziţionării certificatelor de emisii, cu care avea ca temă “Împuternicirea Ministerului Finanţelor Publice să acorde un aviz de principiu privind posibilitatea acordării unui împrumut din Trezorerie în valoarea de 1.200 milioane lei Societăţii Complexul Energetic Oltenia, sub forma unui ajutor de salvare după parcurgerea etapelor prevăzute de legislaţia aplicabilă privind ajutoarele de stat şi după obţinerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene”.

Tot atunci a fost aprobată transmiterea documentaţiei de prenotificare şi notificarea către Comisia Europeană a propunerii României de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia, urmând ca în termen de 6 luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia fie să ramburseze împrumutul acordat, fie să prezinte un Program de Restructurare pe care Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri îl va notifica Comisiei Europene în vederea obţinerii unui ajutor de stat pentru restructurare.

În baza memorandumului, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a înaintat Consiliului Concurenţei, în data de 16 ianuarie 2019, documentaţia de prenotificare către Comisia Europeană a propunerii României de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia. “Acordarea ajutorului de stat va permite companiei să-şi continue activitatea, în paralel cu implementarea unui ambiţios program de decarbonare şi de restructurare care să conducă la diversificarea mixului energetic al companiei, prin implementarea unor proiecte de trecere de pe cărbune pe gaze şi surse regenerabile de energie”, se mai arată în comunicat.

Conform angajamentelor asumate, CEO va trebui să aibă în vedere următoarele investiţii majore: construcţia a trei parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de circa 300 MW pe depozitele de zgură şi cenuşă închise aferente termocentralelor Rovinari, Turceni şi Işalniţa; construcţia unui bloc nou în cogenerare de 200 MW pe gaz natural la SE Craiova, construcţia unui bloc de 400 MW pe gaz natural la SE Turceni, precum şi construcţia a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la SE Işalniţa, în paralel cu eficientizarea activităţilor de exploatare şi producere.

Articole recomandate

Termocentralele din Gorj, afectate de secetă și reducerea debitului de apă de pe Jiu

admin

Cariera Roșia poate să funcționeze și fără autorizația de mediu. Cum este posibil

admin

O nouă hotărârea de guvern în favoarea carierei Roșia. Ce decizie a fost luată

admin

Hotărâre de guvern importantă pentru funcționarea CEO. Păduri scoase din fondul forestier, pentru exploatarea cărbunelui

admin

S-a aprobat legislația privind plafonarea preţului gazelor din producţia interna la preţul de 68 lei/MWh

admin

„Cota de combustibil“, acordată salariaților CEO înainte de sărbătoarea Paștelui

admin

Gorjeanul Marius Dumitrașcu pleacă din Ministerul Energiei. Dăncilă l-a eliberat din funcție

admin

Când pleacă Boza de la CEO

admin

Complexul Energetic Oltenia a vândut energia electrică, în bandă, la preţul de 280 de lei/MWh

admin

Când își vor primi angajații din cadrul CEO drepturile prevăzute pentru luna decembrie

admin

Studenți de la Politehnică, în vizită la termocentrala Rovinari. CEO încearcă să atragă tineri specialiști

admin

Pierdere de 600 de milioane la CEO. Vîlceanu: „Compania ar fi aproape de final”

admin

Complexul Energetic Oltenia se află în pragul insolvenței. Afirmația a fost făcută de către un lider de sindicat

admin

Noi resurse de gaze descoperite de OMV Petrom în Gorj

admin

Dragnea, față în față cu sindicaliștii din CEO

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult