Opinia Gorjului

A început postul Paștelui. „Să încercăm să avem am o altfel de viață în această perioadă“

Postul Paștelui, care durează 40 de zile, a început de ieri. Este cel mai lung dintre toate cele patru posturi importante de peste an. Pe parcursul acestei perioade sunt dezlegări la pește, de Bunavestire, de pe 25 martie, și în Duminica Floriilor, pe 12 aprilie.

Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstiri Lainici, susține că postul este specific tuturor religiilor din lume și aduce un echilibru în viața noastră: „Este cea mai importantă perioadă din cursul unui an bisericesc și din cursul unui an din viața noastră, pentru că, la urma urmelor, toți trăim o viață pe acest pământ și trebuie să dăm socoteala la Dumnezeu de ceea ce facem pe acest pământ și în această viață. Postul este o orânduială foarte firească. Le-am vorbit în biserică, credincioșilor, că postul este valabil la toate religiile de pe fața pământului. Toți au rețineri, mai ales de la mâncare de origine animală.

Noi, creștinii, de 2.000 de ani avem foarte multe zile de post. De pildă, dacă facem o analiză din cursul unui an bisericesc, de 365 de zile, 200-220 sunt de post, două treimi, sunt de post. Este foarte important să ținem postul, dacă biserica spune acest lucruri de 2.000 de ani. Este foarte bine pentru sănătatea noastră sufletească și trupească. Medicina modernă a ajuns la concluzia că, dacă două zile pe săptămână, oamenii ar avea o alimentație vegetariană ar fi foarte bine pentru echilibrul psiho-somatică, adică pentru sănătatea sufletească ți trupească a omului. Și știința confirmă acest lucru. Dacă observăm cea mai păcătoasă boală a veacului, cancerul, știința ne arată că celule cancerigene se hrănesc cu mâncare de origine animală și cu stresul, care sunt cele două cauze. Ca să fie sănătos, omul trebuie să facă această abstinență de la anumite mâncăruri de origine animală.

„Orice creștin trebuie să încerce această experiență unicat“

Pe lângă alimentație, postul constă și într-o anumită conduită pe care trebuie să o avem în viața de zi cu zi: „Postul acoperă o paletă mai largă de acțiuni care ne îndepărtează de Dumnezeu și ne provoacă rău fizic și psihic. Postezi de la alimente de origine animală, dar trebuie postit și de la alte lucruri rele care ne afectează conștient sau mai puțin conștient. De pildă, ca în prima săptămână din post sau în ultima să țin post de la mâncare, dar, în același timp, trebuie ținut post de la a ne uita de la televizor, de a asculta muzică ce mă incită sau alte activități de acest fel, încerc să iert pe toată lumea, să-mi cer iertare de la toată lumea, să nu mă supăr. Într-un cuvânt, să încerc să am o altfel de viață în această perioadă. Orice creștin trebuie să încerce să facă această experiență unicat. Această perioadă a postului ne oferă posibilitatea să experimentăm. Nu puteam să experimentă în oricare altă perioadă, ci doar acum, pentru că este un har de la Dumnezeu aparte pe care îl simțim în perioada postului. Omul trebuie să se frâneze de la tot ceea ce îi sustrage de la atenția spirituală. Fiecare dintre noi trebuie să încercăm să experimentăm“, a mai spus  părintele stareț Ioachim Pârvulescu.

Sursa Impact in Gorj

Articole recomandate

Restituirea taxei auto, amânată pe … luni-marți

admin

Trecerile de pietoni din Târgu Jiu, iluminate suplimentar pentru reducerea riscului de accidente

admin

Casa Iosif Keber va fi restaurată. Proiectul a fost semnat de Consiliul Județean Gorj

admin

Zeci de beneficiari de ajutor social din Motru au refuzat locurile de muncă oferite

admin

Meșteșugurile și ocupațiile tradiționale ale oltenilor de sub munte

admin

Octogenarul amendat de ITM pentru construcția cavoului cu lucrători „la negru“ a reușit anularea sancțiunii

admin

Se caută peste 100 de angajați pentru fabrica de componente auto de la Rovinari

admin

Piața Prefecturii, platou de filmare. Circulația pe Calea Eroilor va fi blocată

admin

Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu face angajări. Echipa UPU va fi mărită

admin

Parcare gratuită la Stadionul Municipal

admin

Primarul comunei Turburea: „Este un lucru esenţial să aibă bacalauratul“

admin

Guvernul pregătește o mișcare neașteptată pentru o anumită categorie de pensionari

admin

A venit din Venezuela ca să se căsătorească la Târgu Jiu

admin

Când ar putea să scadă vârsta de pensionare pentru salariații CEO

admin

Elev de 10, cu sacrificii! „Am făcut naveta în cei patru ani”

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult