Opinia Gorjului

109 ani de la nașterea lui Arsenie Boca. Când va avea loc canonizarea lui Arsenie Boca

Arsenie Boca canonizare. În 2019, la 109 ani de la nașterea lui Arsenie Boca și la 30 de ani de la moartea acestuia, Sinodul Mitropoliei Ardealului a decis ca părintele să fie canonizat, să devină deci sfânt.

 

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul părintelui Arsenie Boca, de la Mănăstirera Proslop, se perindă zilnic sute de pelerini.  Așadar, canonizarea părintelui Arsenie Boca ar însemna îndeplinirea dorinţelor unui număr mare de credincioşi, care în ultimii 30 de ani au mers  în pelerinaj.

Arsenie Boca, canonizare după 4 ani de la inițierea demersurilor

Demersurile pentru canonizarea lui Arsenie Boca au început încă din 2015, însă abia la finalul acestui an ar urma să fie finalizate.

„Canonizarea părintelui Arsenie Boca ar însemna o rânduiala a Bisericii, care ajunge la bun sfârşit, pentru că aşa cum spuneam şi cu alte ocazii, canonizarea unui sfânt nu este o chestiune care se întâmplă dintr-o dată. Este vorba despre o realitate îndelungată, despre un demers îndelungat şi cred eu că se împlinesc năzuinţele şi dorinţele credincioşilor, mulţimii mari de credincioşi care în decursul celor 30 de ani, aproape, de la trecerea la Domnul a Părintelui Arsenie, au bătut drumul Prislopului”, spune unul dintre duhovnicii din cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Arsenie Boca canonizare. Citate celebre ale părintelui

“Nimic nu poate înlocui lipsa iubirii, dar iubirea înlocuieşte toate neajunsurile”

“Nu suntem născuți de timp, ci de veșnicie. Așa se face, că avem într-o fărâmă de țărână și celălalt tărâm. Deși trăim o vreme îmbrăcați de lumea aceasta, totuși ni se întâmplă clipe când fratele vis și sora moarte ne dau târcoale și ne despică făptura în două.”

“Cea mai grea luptă în viața aceasta nu este alta decât biruirea de sine. Căci biruirea de sine duce la propășirea binelui.”

“Când cineva nu e liber de păcat, să nu pună vina pe altcineva. Să nu pună vina nici pe stat şi nici pe împrejurări, ci pe sine însuşi, pe lipsa tăriei sale în credinţă, pe lipsa dragostei sale faţă de Dumnezeu. Că întotdeauna, cei ce au trăit în păcat au pus vina pe alţii. Aceştia-s mereu cu cârteala pe buze”

“Nu în afară, în noi chiar, în fiecare, Iisus are mulţi potrivnici, care-I închid uşa, Îi întorc spatele, Îi sting lampa raţiunii sau I-o afumă cu patimile, Îi ridică piedici „practice în cale”. ”

Arsenie Boca canonizare. Numele real și viața lui Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910, la Vața de Sus, în județul Hunedoara, din părinții Iosif și Cristina, cu numele real, de botez,  Zian.

Părintele Arsenie Boca a făcut școala primară în satul natal. Apoi a intrat la Liceul Național Ortodox din Brad, absolvindu-l în 1929. În această perioadă a fost caracterizat de către colegul sau de bancă, viitorul preot Petru Boldor că fiind “excepțional de înzestrat, de o voința extraordinară, cu o memorie formidabilă și cu o putere de muncă și tenacitate ieșite din comun”.

Potrivit scrierilor bisericești, Arsenie Boca, pe numele real Zian,  a excelat la toate materiile, dar a fost și extrem de interiorizat și solitar, legându-le pe toate de puterea lui Dumnezeu.

Arsenie Boca, pe atunci Zian, termină liceul că șef de promoție și drept răsplată este lăsat să planteze un gorun în curtea școlii, copac ce poartă și astăzi numele de “gorunul lui Zian”

A studiat la Academia Teologică „Andreiana” din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop.

Arsenie Boca, torturat de securitate

În anul 1959, regimul comunist a desfiinţat lăcaşul de cult din Hunedoara, l-a transformat în cămin de bătrâni, iar părintele Arsenie Boca a fost alungat din mănăstire. Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România. Părintele a fost arestat şi torturat de fosta Securitate în anii 1948 şi 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. Închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal, părintele a revenit, la sfârşitul pedepsei, ca stareţ la Mănăstirea Prislop. Arsenie Boca a și trecut la cele veșnice, pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia şi a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop.

Sursa Cancan

Articole recomandate

Pericol extrem de mare de explozie în Argeș. A luat foc o fermă, iar…

admin

Șeful DSU, Raed Arafat nu este de acord cu redeschiderea restaurantelor

admin

Va fi cea mai călduroasă vară, vor fi temperaturi ș de 50 de grade în România

admin

Mama Alexandrei Măceşanu a fost sunată, joi, de un bărbat! Ce i-a spus la telefon întrece orice imaginaţie

admin

Coronavirusul supraviețuiește pe piele de cinci ori mai mult decât gripa, arată un studiu din Japonia

admin

De ce sunt carburanţii atât de scumpi în România. Cine face jocurile în piaţă

admin

A murit unul dintre cei mai mari mafioți din lume!

admin

Crimă înfiorătoare în Capitală. O fostă profesoară a fost ucisă de propriul fiu în timp ce polițiștii încercau să spargă ușa apartamentului

admin

Avertisment cumplit din partea ANM. Ne așteaptă temperaturi foarte scăzute și fenomene extreme, în perioada următoare

admin

“Gheorghe Dincă nu cooperează decât dacă e în favoarea lui”

admin

Anunțul făcut de Organizația Mondială a Sănătății! Opt vaccinuri anti-COVID-19 sunt în etapa de testare pe oameni

admin

Detalii bombă în cazul Caracal. De ce și-a desenat Gheorghe Dincă victimele fără urechi

admin

Noi detalii despre gemenele românce care s-au sinucis într-un parc din Paris! Lucreția și Mariana erau din București! Cum le-au descoperit trupurile e înfiorător

admin

Un student din Gorj a dispărut! Familia oferă 10.000 de euro recompensă

admin

O româncă a recunoscut că și-a înjunghiat soțul austriac ”din întâmplare”, în timp ce îi gătea o gustare

admin

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. pe acest site web.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citește mai mult